Građevine koje moraš vidjeti!

 Građevine koje moraš vidjeti!

Foto: Unsplash

Kao veliki fanovi arhitekture i dizajna, uvijek volimo otkrivati nove i zanimljive građevine te njihovo značenje. Za sljedeće građevine mnogi su vjerojatno već i čuli, ali svakako ih se isplati pogledati.

Prva zgrada na našem popisu je Burj Khalifa. Ovaj, blago-rečeno impresivan neboder nalazi se u Dubaiju, a njegova ukupna visina iznosi 829.8 metara. Zvuči užasno visoko, zar ne? Zato što i je! Vjerojatno se pitaš kakav bi osjećaj bio popeti se na najviši vrh zgrade dostupan za turiste? Pa, začuđujuće ugodan. Struktura ove zgrade toliko je čvrsta, da čak i kad stojiš uz staklo i gledaš ispred ili ispod sebe, nemaš dojam da si toliko visoko iznad zemlje. Bonus posjeta Burj Khalifi je definitivno vožnja liftom, jer se ta rekordno-brza vožnja liftom odvija dok se oko tebe pušta zvjezdana projekcija, pa imaš dojam da si u raketi koja odlijeće u svemir. Totalno nezaboravno iskustvo!

Foto: Unsplash

Ovaj popis ne bi bio vjerodostojan da na njega ne stavimo Marina Bay Sands hotel u Singapuru. Ovaj hotel svojom arhitekturom u potpunosti je promijenio vizuru grada. Njegova 3 tornja inspirirana su špilom karata, a na samome vrhu krije se najduži infinity bazen dužine 146 metara, smješten na visini od 191 metra iznad zemlje! Na žalost, moraš biti gost ovog resorta kako bi mogao uživati u jedinstvenom iskustvu plivanja u ovakvom bazenu.

Foto: Unsplash

Za sve one koji vjeruju u bajke, postoji jedno mjesto u našoj blizini koje će potvrditi da bajke postoje. Naravno, pričamo ti o Neuschwanstein dvorcu koji se nalazi u Njemačkoj i na naslovnoj slici ovog članka. Ovaj dvorac dao je izraditi kralj Ludwig II iz Bavarske za Richarda Wagnera, i za to je izdvojio vlastita sredstva. Impresivno, zar ne? Priče kruže godinama da je ovaj dvorac poslužio kao inspiracija Walt Disneyu za njegov brand. Super je znati da je kralj Ludwig bio vrlo involviran u interijer i eksterijer dvorca, što je rezultiralo vizualno nenadmašnim dvorcem. Ovaj dvorac udaljen je na 7 sati vožnje od Zagreba, što je super motiv za jedan produženi vikend!

Ima li bolji razlog za posjetiti SAD (osim New Yorka), kad je u pitanju arhitektura? Začudo, ima. Iako je NYC arhitektonska meka po mnogočemu, postoji jedno mjesto u SAD-u koje posjećuju ljubitelji arhitekture diljem svijeta. Riječ je o kući koju je projektirao Frank Lloyd Wright, a zove se „Fallingwater“. Smještena nedaleko od Pittsburgha, ova kuća predstavlja jedno od remek-djela moderne arhitekture i kategorizirana je od prestižnog Smithsoniana kao jedno od 28 mjesta koja se moraju posjetiti prije smrti. Impresivna je po cijelom nizu stvari, a mnogima je najznačajnija činjenica da je kuća u potpunosti integrirana u prirodu, do te mjere da je djelomično izgrađena iznad vodopada. Unutrašnjost je inspirirana japanskom arhitekturom i čini idealnu sponu s prirodnim okruženjem. S obzirom na to da više ne moramo imati vize za SAD, pravo pitanje je – što čekaš?

Foto: Unsplash

Za početak smo izdvojili ove 4 lokacije raštrkane diljem svijeta, koje predstavljaju arhitektonske poslastice kojih se nećeš moći nagledati! Svakako prati članke, jer ti spremamo još lokacija koje je vrijedno posjetiti!

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.