Pohane jabuke – brz i jednostavan desert

Tražite recept za ukusan i brz desert koji možete sami napraviti čak i u čajnoj kuhinji studentskog doma? Pohane jabuke, a.k.a. jabuke u šlafroku, savršeno su rješenje. Spremne za samo 40 minuta, oduševit će vas i vaše prijatelje na večernjem druženju, a neke i vratiti u djetinjstvo.

Tražite recept za ukusan i brz desert koji možete sami napraviti čak i u čajnoj kuhinji studentskog doma? Pohane jabuke, a.k.a. jabuke u šlafroku, savršeno su rješenje. Spremne za samo 40 minuta, oduševit će vas i vaše prijatelje na večernjem druženju, a neke i vratiti u djetinjstvo.
Satojci
- 2 velike jabuke
- 6 žlica glatkog brašna
- malo soli
- vanilin šećer
- limun (ribana korica i sok)
- jaje
- 2 dl mlijeka
- ulje za prženje
- (opcionalno) mrvica ruma
- (opcionalno)šećer u prahu
- (opcionalno) cimet
Priprema
Pomiješati brašno, sol, vanilin šećer, koricu limuna. Dodati mlijeko, jaje i (opcionalno) rum te promiješati. Ostaviti da odstoji dok ogulite jabuke, uklonite sjemenke i narežete ih na ploške debljine 0.5-1 cm.

Ploške jabuke prije umakanja u smjesu prelijte limunovim sokom. Jabuke sa smjesom peći u vrućem ulju par minuta sa svake strane. Gotove jabuke stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Po želji posipajte mješavinom šećera u prahu i cimeta. Dobar tek!
