Neizvjesnost, novo normalno

 Neizvjesnost, novo normalno

Foto: Unsplash

Neizvjesnost u osnovi je prilično zastrašujuća emocija. Povezana je s nedostatkom kontrole nad događajima, pojačava osjećaj tjeskobe i nesigurnosti. Neki se s ovom emocijom bolje nose, neki slabije, a mali dio čak i uživa u adrenalinu koji izaziva osjećaj događanja njima nepoznatog. U skoroj prošlosti naišli smo na više događaja koji su snažno budili ovu emociju, prvi covid lockdown, zatim potresi i iz prve ruke ste osjetili vrtlog emocija straha i tjeskobe i kako je djelovao na vaš um i tijelo.

Poteškoće u nošenju s neizvjesnošću povezane su s brojnim pitanjima mentalnoga zdravlja gdje smo previše fokusirani na činjenicu da svaka naša zona sigurnosti može u trenutku biti izbrisana. U našem živčanom sustavu strah od nepoznatog najčešće izaziva stres i otpor (“bori se ili bježi”), djeluje i fiziološki ubrzavanjem pulsa, povišenjem temperature tijela.

Strah od gubitka kontrole

Na vama je da nađete načina pomiriti se s ovom emocijom ili možda čak i iskoristiti ju. Najveća znanstvena postignuća temeljena su na otkrivanju nepoznatog, bez povremenog ulaska u neizvjesnost ne možemo se razvijati i napredovati.

Nitko ne može imati apsolutnu kontrolu nad svojim životom, ali moguće je učiti sebe biti opušten, ali istovremeno i budan, spreman na  neočekivane promjene. Ako ipak budete enormno uzrujani kod naglog, neočekivanog, pribjegnite treningu uma. Oslonite se na stvari koje su vam i dalje poznate, služite se vlastitom intuicijom, opustite se odmorom, a ako želite potražite sigurnost i u duhovnosti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.