Zašto ljudi vole sushi

 Zašto ljudi vole sushi

Foto: Unsplash

Sushi, tradicionalno japansko jelo, postalo je najpoznatije i najomiljenije japansko jelo diljem svijeta. Ali, zašto svi vole sushi?

Jedan od glavnih razloga očekivano je okus. Kiseli i slatki okusi, u kombinaciji s rižom daju sushiju jedinstven okus i mekanu teksturu s hrskavim dodacima. Sushi može imati puno varijacija, tako da je i to jedan od razloga popularnosti – svatko može pronaći ono što im odgovara. Slatko, ljuto, kiselo, štogod. Sushi može imati taj okus.

Sushi je odličan izvor proteina, ali i omega-3 masnih kiselina i vitamina koji se nalaze u ribi. Također, ako se sushi radi sa smeđom rižom, možemo napraviti još zdraviju alternativu. Dodatnu popularnost sushiju, kao i katani daje tradicija. Jesti sushi kako ga jedu Japanci iz generacije u generaciju, je doživljaj sam po sebi. Za zdravo i ukusno jelo, s bogatom povijesti poput sushija, nije neobično da uživa toliku popularnost.

 

Razne varijacije i oblici

Sushi postoji u raznim varijacijama i oblicima, prema regiji prilagođen okusom u toj mjeri da neke varijacije uobičajene u Europi su sasvim nepoznate u domovini Japanu.
Najčešći oblici su:

  • Nigiri-zushi – najčešća vrsta sushija; uključuje krišku sirove ribe ili neki drugi dodatak na duguljastom brežuljku riže. Također poznat kao Edo-mae sushi
  • Gunkan-maki – isto kao nigiri-zushi , ali oko njega je omotan komad morske trave. Morski jež i ikra lososa često su u gunkan-maki obliku
  • Maki-zushi – sirova riba i drugi sastojci zamotani u rižu i alge i često se jedu rukama. Dolaze u različitim veličinama, kao što su futo-maki (debela rolada) i hoso-maki (tanka rolada)
  • Temaki-zushi– isto kao maki-zushi , ali ima konusni oblik i jede se ručno
  • Chirashi-zushi – komadići sirove ribe stavljeni na vrh zdjele riže
  • Inari-zushi – riža začinjena octom u vrećici aromatiziranog prženog tofua (riža mora biti “ljepljiva”, posebna tzv. sushi riža, inače oblikovanje postane nemoguće)
  • Nare-zushi – tradicionalni oblik fermentiranog sushija
  • Oshi-zushi – sušena riba i riža utisnuta u kutiju ili drugi kalup
  • Sashimi – kriške sirove ribe (bez riže)

 

Način konzumiranja

Jede se uobičajeno s tri dodatka. Umak od soje služi kao dodatan element u koji se umoči sushi da mu se potencira slanoća i raznovrsnost okusa (jer riža je u pravilu slabo začinjena, neznatna kombinacija rižinog octa, šećera i soli). Wasabi je u stvari hren, ali puno snažnijeg okusa od našeg i intenzivne zelene boje. Ukiseljeni đumbir ili shoga ima izuzetna antibakterijska svojstva, ali kao i wasabi žestokog je ljutog okusa. Interesantno je da ljutina ukiseljenog đumbira na neki način poništava ljutinu wasabija tako da su savršeno komplementarni zajedno.

Uobičajeno je sushi jesti štapićima, ali nećete se osramotiti ako jedete rukom (osim kod sashimija). Napitak koji se preporučuje uz sushi je čaj.
Nakon što ste sushi „doradili“ umakom od soje, wasabi pastom i đumbirom, pojedite sushi u jednom zalogaju i osjet harmoničnih sastojaka je potpun. Ako ne volite intenzitet wasabija i đumbira i izbjegavate ga ukomponirati na svom sushi zalogaju podosta ćete izgubiti na ukupnom doživljaju.

Sushi je danas dostupan i u supermarketima, ali pravi sushi restorani nude puno više, od kvalitete i svježine namirnica do ukupne tradicije posluživanja. Sushi restorani su uređeni tako da sjedite za pultom i pratite sushi majstora u izradi, pritom pomalo učite o sushi-u. Dodatan bonus je što se zalogaj zaista konzumira odmah nakon pripreme, a imate i živu interakciju s majstorom. Ako ste naišli na takav sushi restoran uobičajeno je prije jela reći majstoru Itadakimasu, a nakon Gochisousama. Da bi podigli svoju ljestvicu znanja dobro je upoznati i uobičajene pojmove:

  • taisho – sushi majstor/kuhar
  • tane – sastojci (ono što ide na vrh riže)
  • shoyu – soja umak
  • shoga – ukiseljeni đumbir
  • ocha – čaj
  • nori – morska trava
  • gohan – riža (također se naziva meshi ili sumeshi što znači “riža s octom”)

Uživajte u ovom niskokaloričnom, zdravom i posebnom jelu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.