Piješ li previše kave?

 Piješ li previše kave?

Foto: Unsplash

Kava je omiljeno piće mnogima kada se pokušavaju razbuditi, ostati fokusirani ili raditi i učiti dugo u noć. Iako te zadatke dobro izvršava, nije dobro pretjerati s kavom, jer se mogu pojaviti nuspojave, ali i razviti ovisnost.

Kava je jedno od pića koje gotovo da ne možemo izbjeći. Popijemo kavu kad se ustanemo, popijemo kavu kada nam treba energije, popijemo kavu kada se nađemo s prijateljima, popijemo kavu prije učenja ili treninga i bez da razmišljamo o tome, unijeli smo ogromnu količinu kofeina. Nije preporučeno unijeti više od 400 mg kofeina, odnosno popiti više od 4 kave dnevno. U suprotnom, možeš osjećati glavobolju, nesanicu, nervozu pa čak imati napadaje panike i ubrzan rad srca.

Kavu bi trebala izbjegavati djeca, trudnice, a tinejdžeri bi trebali unos kofeina smanjiti na svega 100 mg dnevno. Naravno, kava se nikako ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa srcem ili uzimaju lijekove protiv anksioznosti. Kofein bi se trebao izbjegavati i kada se konzumira alkohol, zbog štetnog djelovanja na tijelo.

Ako želiš smanjiti konzumaciju kave, savjet je da to napraviš postepeno. Probaj prvo izbaciti sokove i druge izvore kofeina, zatim jednu po jednu kavu tijekom tjedana. Dobre alternative su čajevi, iako i oni znaju imati kofeina.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.