Svijet WRC-a

 Svijet WRC-a

Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC) jedno je od najuzbudljivijih i najprestižnijih automobilističkih natjecanja na svijetu. Ovo adrenalinsko putovanje kroz različite regije privlači milijune obožavatelja diljem svijeta dok vozači testiraju svoje vještine i hrabrost na izazovnim terenima.
Povijest WRC-a
Svjetsko prvenstvo u WRC-u ima bogatu i raznoliku povijest koja datira iz 1973.godine. Natjecanje se razvilo iz Europskog prvenstva u reliju i postalo najprestižnije reli natjecanje na svijetu. Neki od ključnih trenutaka za WRC bili su Reli Monte Carlo, Reli Švedska i Reli Finska. Tijekom 1970-ih i 1980-ih reli je postao sve popularniji diljem svijeta.
Hrvatski vozač u WRC-u
Niko Pulić ima veliku povijest u svijetu relija. Tijekom svoje četverogodišnje trkaće karijere, Pulić je postao sinonim za izvrsnost i strast u vožnji. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima diljem svijeta i stekao reputaciju vrhunskog vozača. Njegovu reli karijeru obilježile su brojne pobjede i trofeji, a njegova posvećenost sportu inspirirala je generacije vozača u Hrvatskoj i šire. Finalno sudjelovanje na WRC Croatia Reliju bio je emotivan trenutak u Pulićevoj karijeri i označio je završetak jednog iznimnog poglavlja njegovom životu. Juraj Šebalj, svojim je veličanstvenim nastupima osvojio srca navijača. Njegov uspjeh na nacionalnim i međunarodnim prvenstvima smatra se znakom izvanredne vještine i strasti. Uspjeh Šebalja pomogao je financiranju sporta u Hrvatskoj i inspirirao mnoge mlade ljude da slijede svoje snove.
Format natjecanja
Svaki tjedan relija počinje ceremonijom otvaranja, gdje vozači predstavljaju svoje timove javnosti, stvarajući uzbuđenje i atmosferu i prije utrka. Vozači zatim prolaze preglede i testove kako bi se pripremili za izazove koji ih očekuju. Posebni testovi koji se provode na različitim površinama kao što su asfalt, šljunak, snijeg ili blato suočavaju vozače s izazovnim uvjetima i zahtijevaju od njih da pokažu svoju vještinu i brzinu. Format natjecanja nudi gledatelja zanimljivu i raznoliku priču, dok vozači testiraju svoje granice u različitim utrkama i nastoje postići što bolje rezultate.
Što je potrebno za ulazak u svijet WRC-a
Za sudjelovanje u Svjetskom prvenstvu WRC-a potrebna je kombinacija talenta, iskustva, timske podrške i financijskih sredstava. Vozači s iznimnim vozačkim vještinama imaju najbolje šanse za uspjeh u WRC-u. Financiranje ili potpora timova,proizvođača automobila ili drugih partnera ključna je za pokrivanje troškova natjecanja. Također je potrebno ispuniti uvjete za natjecateljsku licencu za nastup na WRC-u. Kroz naporan rad, predanost i ustrajnost, vozači mogu ostvariti svoje snove i natjecati se na najvišoj razini relija.
Novosti u WRC svijetu
Glavne izmjene pravila vezane su za gume, jer će prema novim pravilima svaki vozač imati ukupno 28 guma tijekom relija, a taj broj se neće mijenjati. Novi su i grijači guma , postavljeni su uz rubove brzinaca kako vozači ne bi grijali gume na cesti. Što znači da škripanje guma na koje smo navikli odlazi u prošlost.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.