Ostaci njemačke brodice u jednoj od naših najljepših uvala

 Ostaci njemačke brodice u jednoj od naših najljepših uvala

Izvor: Unsplash

Jedna od najljepših uvala hrvatske obale, Zavratnica je zbog svojih prirodnih vrijednosti 1964. godine proglašena zaštićenim krajolikom, a od 1981. godine je sastavni dio Parka prirode Velebit. Od Zagreba ti treba dva i pol sata vožnje do uvale, što se svakako isplati jer ipak govorimo o jednoj od naših najljepših uvala.

Dužina zaljeva Zavratnice iznosi oko 900 metara, a širina varira između 50 i 150 metara. Kao posebnost njezine ljepote ističe se to što se modrim nijansama mora u uvali suprotstavljaju sive nijanse velebitskog kamena, zelenilo oskudne vegetacije i tamni oblaci sjene stabala koji u toplim ljetnim danima putuju samo dijelovima staze.

Vjenceslav Novak i pismo vojnika

Uz Zavratnicu vežemo dvije zanimljive činjenice. Prva je to što je poznati književnik Vjenceslav Novak tu pronalazio inspiraciju za svoja djela, a druga je potopljena brodica koja se još uvijek može vidjeti u vodi. Navodno je riječ o njemačkoj brodici koja je završila na Jadranu jer su im takve brodice služile za transport vojne opreme morem kada su planirali desant na Britaniju. Ronilac i podmorski istraživač, Danijel Frka je istaknuo da mu je najzanimljiviji osobni pečat koji ovaj brod krije. Ispričao je da je jednom prilikom u kabini posade našao u ladici drvenog stola njemačko-talijanski rječnik i pisma koje je taj vojnik dobivao od kuće, u kojima su se nalazili iz novina izrezane, figure polu obnaženih ljepotica. Uspjeli su pročitati i adresu s pisama, pa je Danijelova sestrična probala naći tu adresu u Frankfurtu, ali nažalost adresa više ne postoji.

Predivna uvala sa zanimljivim pričama je definitivno destinacija koju trebaš posjetiti. Do Zavratnice možeš doći pješačkom stazom uz more iz pravca Jablanca, za otprilike 20 minuta hoda. Ili ako si više u planinarskom i avanturističkom duhu, u uvalu se možeš spustiti planinarskom stazom iz sela Zavratnica.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.