Kako kupiti kvalitetne sunčane naočale

 Kako kupiti kvalitetne sunčane naočale

Foto: Unsplash

Svi želimo da nam sunčane naočale savršeno stoje i uglavnom ne želimo dati gomilu novaca za sunčane naočale. Tako nerijetko zanemarimo ključnu ulogu sunčanih naočala, a to je da zapravo štite od sunca i UV zračenja. U nastavku saznaj što je sve bitno provjeriti pri kupnji sunčanih naočala kako bi te štitile od štetnih zračenja!

Nemaju sve naočale UV zaštitu

Naočale bez UV zaštite mogu biti iznimno opasne dugoročno, jer daju lažni osjećaj sigurnosti. To što su malo zatamnjene ne znači nužno da imaju zaštitu od štetnog zračenja ili da blokiraju sve što bi trebale. Bez brige možeš biti tek kada je na naočalama istaknuto blokiranje 100% UVA i UVB zraka.

Istrošeni UV filteri

Preporuka je da se stakla mijenjaju svake 3 do 4 godine, upravo zato što se filteri za zaštitu očiju istroše. Vijek okvira ovisi o tome koliko brižno se rukuje s naočalama, koristi li se futrola i slično.

Boja leća

Boja leća ne utječe na blokiranje UV zraka, ali utječe na kontrast i percepciju boja. Boja leće može pomoći ljudima koji imaju određenih problema s vidom. Na primjer, kratkovidne osobe ili osobe s astigmatizmom mogu beneficirati od smeđih leća jer smanjuju kontrast, smanjuju umor i odsjaj. Zelena je pogodna za dalekovidnost, a narančaste i žute leće su najbolje za maglu i vožnju noću jer povećavaju razinu kontrasta.

Naravno, iako je zaštita ključna, bitno je i kako ti naočale stoje pa pazi da ti ne stvaraju pritisak na nos i obraze te pripazi na oblik i veličinu naočala. Ako kupuješ nove naočale svakako uzmi ove savjete u obzir i moći ćeš ih nositi bez brige!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.