Imposter sindrom i kako ga se riješiti

 Imposter sindrom i kako ga se riješiti

Foto: Unsplash

Većina ljudi, gotovo 70%, se tijekom života susretne s imposter sindromom, odnosno sindromom uljeza. Sindrom uljeza se često manifestira kao sumnja u sebe, svoje rezultate i postignuća. Osoba koja pati od ovog sindroma ne može prihvatiti svoje uspjehe kao posljedicu svoga truda, znanja i sposobnosti, već to uglavnom prepisuje sreći. Zato što sama sebi ne može opravdati uspjehe, koji su nesumnjivo proizašli iz rada i kompetencija, osoba s imposter sindromom radi sve više i nameće si još ambicioznije ciljeve. Sindrom ne pogađa samo osobe na najvišim pozicijama, već ljude na gotovo svim pozicijama i iz svih kultura. Pronalaziš li se u nekim od ovih opisa? Naravno, ako se i pronalaziš, ne znači nužno da imaš sindrom. Bez obzira imaš li sindrom ili ne, savjeti u nastavku ti mogu dobro doći.

Ono što je uglavnom narušeno kod ljudi s imposter sindromom je samopouzdanje. Budući da imposter sindrom uglavnom izaziva naša podsvijest, preporučuje se da osoba prije svega spozna da ima sindrom, ako ga ima. Kada osoba prihvati da ima sindrom uljeza, puno lakše će pripisati neke osjećaje i sumnje tom sindromu i moći će hrabrije krenuti u rješavanje zadataka i nove uspjehe. Naravno, preporučuje se da osoba pomoć u borbi s imposter sindromom potraži u bliskoj osobi ili psihologu.

Sindrom uljeza može biti veliki teret u životu i prepreka da se ostvare stvari za koje je osoba sposobna, ali radeći na sebi i osvješćivanju ovog sindroma, može se doći i puno dalje. U redu je nekada prihvatiti da je sreća imala prste u uspjehu, ali ako osoba kontinuirano uspijeva u raznim zadacima, teško da je samo sreća razlog njenog uspjeha.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.