Paw Paw banana

 Paw Paw banana

Foto: Photospin

Indijanska banana ili paw paw ( lat. Asimina triloba) je voće porijeklom iz Sjeverne Amerike, no izgledom, a ni okusom sasvim, ne podsjeća na banane kakve su nama poznate. Vanjskim izgledom većinu asocira na mango, dok je okus neobična i eksplozivna kombinacija banane, manga, papaje i grejpa. Savršen omjer gorkog i slatkog koji se može konzumirati od svježeg ploda, ali i iskoristiti za džemove.

Ovo voće tek je nedavno postalo poznato na našim područjima, ali sve češće ga sade zbog činjenice da sama biljka podnosi izuzetno niske temperature, otporna je na mraz i u Europi zasad nema nametnika koji bi štetili plodu. Tijekom rujna u Donjoj Bistri čak možete naići i na festival posvećen ovom izuzetnom voću koje se tako dobro uklopilo na naše područje.
Vrijeme dozrijevanja je od rujna do listopada, stablo je listopadno i može narasti do 4 metra visine. Plod je najbolje jesti kada je potpuno dozrio, čak i dan dva nakon branja.
Jedna od većih zanimljivosti je da ovu biljku ne oprašuju pčele, vjerojatno zato što je sama biljka evolucijski starija od pčela. Zbog poteškoća s oplodnjom, potrebno je saditi minimalno dvije sadnice.

U prošlosti su listovi i voće te njihovi ekstrakti služili američkim domorocima u ljekovite svrhe, ali tu je potrebno biti na oprezu jer isti ekstrakti nisu dovoljno ispitani, a mogu uzrokovati i alergijske reakcije. Zasad je poznato da su ju Indijanci koristili za uklanjanje nametnika iz kose, za snižavanje temperature, kod problema s povraćanjem i kod oticanja vrata i glave, što nam još današnja medicina nije potvrdila ispitivanjem. Ono što je sigurno je da paw paw smanjuje razinu šećera u krvi i koncentraciju “štetnog” kolesterola, zbog acetogenina u sastavu vjerojatno pomaže protiv kancerogenih stanica, a njeno antiparazitno djelovanje zbog prirodnog pesticida kojeg ima u kori, djeluje protiv komaraca i pčela/osa.

Zbog nedostatka laboratorijskog istraživanja i slabog poznavanja ove biljke za svaki slučaj plodovi se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i kroničnim bolesnicima.

Indijanska banana nije zastupljena u trgovinama i jedini način dostupnosti ovih plodova je stoga vlastiti uzgoj voća koji se pokazao veoma povoljnim i jednostavnim na našim područjima.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.