Što je Sprezzatura

 Što je Sprezzatura

Foto: 123rf

Talijanski stil je odavno u samom vrhu mode, a iz njega je nastao pojam sprezzatura. Pojam sprezzatura označava nonšalantnost i obavljanje bilo koje radnje s iznimnom lakoćom. Taj pojam se prenio u modu i postao je nešto naizgled jednostavno, što je vrlo teško postići.

Prihvaćanje nesavršenosti

Sprezzatura se može protumačiti i kao prihvaćanje nesavršenosti. Štoviše, sprezzatura ih ističe i slavi. Na primjer, nezakopčani rukavi košulje mogu se vidjeti kao neuredni, ali kada se postiže sprezzatura, ti nezakopčani rukavi se pozorno namještaju i pazi se da budu elegantno neuredni. Drugi primjer može biti malo „neuredna“ maramica u džepu sakoa, koja izgleda kao da je samo na brzinu utaknuta tamo, ali ima lijep, nesavršen oblik koji nije neuredan. Sprezzaturu je teško opisati, to je jedna od stvari koju jednostavno prepoznaš kada ju vidiš.

Ono što sprezzatura nikako ne podržava je simetričnost i visoka urednost te pedantnost pri odijevanju. Naravno, to ne znači da uokolo hodaš kao da te poplava donijela, već suptilnim detaljima pokazuješ da se ne moraš toliko potruditi da izgledaš odlično.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.