Zašto trebaš uzeti odmor od društvenih mreža

 Zašto trebaš uzeti odmor od društvenih mreža

Foto: 123rf

Društvene mreže su danas postale gotovo neizbježan dio svakodnevice. Gotovo satima objavljujemo, scrollamo i gledamo objave. To je došlo do te mjere da mnogi iz navike uđu u Instagram, Tik Tok ili drugu društvenu mrežu čim uzmu mobitel u ruku. Stoga, s vremena na vrijeme dobro dođe takozvani detoks, to jest micanje s društvenih mreža.

Ono dolazi s brojnim benefitima, a prvi je da imaš više vremena. Sate koji bi vjerojatno bili bačeni na društvene mreže, možeš iskoristiti za nešto korisnije poput učenja, rada, vježbanja, a u krajnjem slučaju i spavanja. Možda čak i osjetiš da ti se san poboljšao s prestankom korištenja društvenih mreža, kao i opće raspoloženje.

Utjecaj na samopouzdanje

Druga strana društvenih mreža je njihov utjecaj na samopouzdanje. S jedne strane imamo velik izvor validacije društva u obliku likeova i komentara, dok s druge strane imamo konstantno uspoređivanje s nerealnim i uređivanim standardima koje vidimo na društvenim mrežama. Ti standardi postanu stvarnost, ako to dopustimo. Još jedan utjecaj društvenih mreža na mozak je smanjenje raspona pažnje. Sadržaj koji prevladava na društvenim mrežama su kratki videozapisi, na koje se mozak navikne i ima problema s fokusiranjem na duže oblike konzumiranja sadržaja poput čitanja knjige.

Društvene mreže imaju prednosti, ali i mane koje se ne smiju zanemariti. Probaj napraviti detoks od društvenih mreža na tjedan dana, ostaviti strah od propuštanja važnih događaja i fokusiraj se na pravi život. Tko zna, možda nećeš imati potrebu vratiti se na društvene mreže.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.