Trebaš li se tuširati svaki dan

 Trebaš li se tuširati svaki dan

Foto: Unsplash

Gotovo svi se tuširamo barem jednom dnevno. No, bi li trebali?

Sudeći po izjavama nekih dermatologa, svakodnevno tuširanje bismo trebali izbjegavati radi posljedičnog isušivanja kože, a i zadržavamo prirodna ulja na koži. Zaključuju da je dovoljno tuširati se tri puta tjedno i to radi sprječavanja neugodnih mirisa i infekcija.

Sačuvaj kožu

Međutim, ako se znojiš, u okruženju imaš dosta nečistoća i baviš se sportom, onda je preporučeno tuširati se svaki dan. Ako se tuširaš svaki dan kada je to najbolji izbor za higijenu i normalno funkcioniranje u društvu, koristi losione i kreme za kožu. Tako se možeš tuširati svaki dan, mirisati lijepo i sačuvati kožu zdravom.

Kada pripaziti s korištenjem preparata?

Ako imaš vidljiva oštećenja na koži koristi masti za zacjeljivanje (u savjetu s liječnikom). Razlog je što losioni i kreme za kožu sadrže određene konzervanse koji mogu izazvati alergijske reakcije na oštećenoj koži. U slučaju veće suhoće kože u pravilu bolji efekt daju kreme ili čak maslaci za tijelo. Losioni su preporučeni samo kod tipa normalne kože pošto su tečniji i sadrže više vode, a manje ulja.

Koža je najveći organ našeg tijela i njeno održavanje je bitno daleko više od estetske funkcije ili samo zbog sprječavanja neželjenog mirisa. Kao što smo vidjeli, svakodnevno tuširanje (kada nije nužno) može škoditi zdravlju kože. Hidratizirajte kožu osim izvana i iznutra, a posebno zimi, kada hladan i suh zrak pojačava isušivanje.

Koža ruku

Dio naše kože za koji ne možemo (niti ne želimo) izbjeći redovito pranje su ruke. Osim pranja, kožu ruku dodatno oštećuju agresivni deterdženti, vruć ili hladan, suhi zrak. Tu je posebno bitno izabrati adekvatnu kremu. Poželjno je izbjegavati petrokemijske sirovine u sastavu kao što su vazelin, parafin, mineralna ulja i rafinirana biljna ulja. S neadekvatnim proizvodima ruke mogu postajati i suše što ih više mažemo ako u sastavu imaju petrokemijske sirovine.

 

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.