Imamo li koristi od gaminga?

 Imamo li koristi od gaminga?

Rečenice poput „Prestani trošiti vrijeme na te gluposti“ ili „Prestani igrati igrice oćoravit' ćeš!“ svi gameri vrlo često čuju. Je li svaki trenutak proveden igrajući videoigre bačen u vjetar ili je realnost potpuno drukčija i igrice su toliko korisne da zbog njih možemo postati čak i vrhunski kirurzi?

Rečenice poput „Prestani trošiti vrijeme na te gluposti“ ili „Prestani igrati igrice oćoravit’ ćeš!“ svi gameri vrlo često čuju. Je li svaki trenutak proveden igrajući videoigre bačen u vjetar ili je realnost potpuno drukčija i igrice su toliko korisne da zbog njih možemo postati čak i vrhunski kirurzi?

Koliko god zvučalo nevjerojatno, kirurzi koji gameaju više od 3 sata tjedno, napravili su čak 32% manje grešaka od svojih kolega koji ne igraju igrice! Ipak, ne moraš biti kirurg da bi osjetio korisnost igrica. Suprotno popularnom stavu da igrice kvare vid, u istraživanju Psychological Science-a, studenti koji nisu gameri su teže raspoznavali objekte u zatrpanim prostorima od gamera. Istraživači su zaključili da je razlog tome što su gameri istrenirali svoj mozak tako da primjećuje sitne detalje, koji su često ključni u pucačinama.

Foto: Pexels

Videoigre imaju utjecaja na mentalno zdravlje i socijalni život, ali ne nužno negativno, kako brojni misle. Kada dođeš doma i upališ najdražu videoigru, vrlo vjerojatno se osjećaš odlično, a kada pobijediš preplavi te zadovoljstvo i nalet sreće. Odnosno, manja ti je razina stresa, a veća razina zadovoljstva. Zato se osjećaš bolje kada igraš igrice (to jest, pobjeđuješ). Gameri itekako imaju društveni život, a sudeći po istraživanju Columbia University-a u New Yorku, djeca koja su igrala igrice u kojima moraju surađivati i komunicirati s drugim igračima, imala su bolje šanse za akademske uspjehe i izgradnju zdravog odnosa i suradnje s drugom djecom i učenicima.

Videoigre osim u ovim područjima, pomažu i ljudima s disleksijom da razviju bolji fokus, pomažu ljudima da se oporave od moždanih udara, treniraju ljude da brže donose odluke i korisne su u mnogim drugim područjima svakodnevnog života. Ako već nisi gamer, razmisli da započneš s igranjem igrica! Međutim, nemoj pretjerati s igranjem jer se svaki benefit izgubi ako se pretjera i ako zabava postane ovisnost.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.