Imamo li koristi od gaminga?

 Imamo li koristi od gaminga?

Foto: 123rf

Rečenice poput „Prestani trošiti vrijeme na te gluposti“ ili „Prestani igrati igrice oćoravit' ćeš!“ svi gameri vrlo često čuju. Je li svaki trenutak proveden igrajući videoigre bačen u vjetar ili je realnost potpuno drukčija i igrice su toliko korisne da zbog njih možemo postati čak i vrhunski kirurzi?

Rečenice poput „Prestani trošiti vrijeme na te gluposti“ ili „Prestani igrati igrice oćoravit’ ćeš!“ svi gameri vrlo često čuju. Je li svaki trenutak proveden igrajući videoigre bačen u vjetar ili je realnost potpuno drukčija i igrice su toliko korisne da zbog njih možemo postati čak i vrhunski kirurzi?

Koliko god zvučalo nevjerojatno, kirurzi koji gameaju više od 3 sata tjedno, napravili su čak 32% manje grešaka od svojih kolega koji ne igraju igrice! Ipak, ne moraš biti kirurg da bi osjetio korisnost igrica. Suprotno popularnom stavu da igrice kvare vid, u istraživanju Psychological Science-a, studenti koji nisu gameri su teže raspoznavali objekte u zatrpanim prostorima od gamera. Istraživači su zaključili da je razlog tome što su gameri istrenirali svoj mozak tako da primjećuje sitne detalje, koji su često ključni u pucačinama.

Foto: Pexels

Videoigre imaju utjecaja na mentalno zdravlje i socijalni život, ali ne nužno negativno, kako brojni misle. Kada dođeš doma i upališ najdražu videoigru, vrlo vjerojatno se osjećaš odlično, a kada pobijediš preplavi te zadovoljstvo i nalet sreće. Odnosno, manja ti je razina stresa, a veća razina zadovoljstva. Zato se osjećaš bolje kada igraš igrice (to jest, pobjeđuješ). Gameri itekako imaju društveni život, a sudeći po istraživanju Columbia University-a u New Yorku, djeca koja su igrala igrice u kojima moraju surađivati i komunicirati s drugim igračima, imala su bolje šanse za akademske uspjehe i izgradnju zdravog odnosa i suradnje s drugom djecom i učenicima.

Videoigre osim u ovim područjima, pomažu i ljudima s disleksijom da razviju bolji fokus, pomažu ljudima da se oporave od moždanih udara, treniraju ljude da brže donose odluke i korisne su u mnogim drugim područjima svakodnevnog života. Ako već nisi gamer, razmisli da započneš s igranjem igrica! Međutim, nemoj pretjerati s igranjem jer se svaki benefit izgubi ako se pretjera i ako zabava postane ovisnost.

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.