Zamijeni laptop tabletom

 Zamijeni laptop tabletom

Foto: Unsplash

Tableti su svojim performansama rapidno napredovali i približili su se laptopima toliko da su se do određene mjere čak i izjednačili s nižim/srednjim rangom laptopa. Svi smo se već naviknuli na korištenje pametnih mobitela, koji koriste (gotovo) iste operacijske sustave kao i tableti pa bi nam možda čak i prirodnije bilo koristiti tablete umjesto laptopa. Uz to, posebnost laptopa je to što su vrlo prijenosni (ipak se zovu prijenosna računala), ali i u tom području ih tableti pobjeđuju ili se u najgorem slučaju izjednačavaju s laptopima. Ako su toliko slični pa možda čak i bolji u nekim segmentima, zašto tableti ne mogu zamijeniti laptope?

Foto: Unsplash

Istina je da mogu, donekle. Ako ti je laptop sredstvo koje koristiš za gledanje filmova i videa, tableti bi ga mogli savršeno zamijeniti. Pogotovo zato što nije problem pronaći tablet koji ima zaslon visoke rezolucije i kvalitetne zvučnike. Ako ti se rad na računalu svede na tipkanje dokumenata, izrađivanje prezentacija, surfanje internetom i slične „lagane“ aktivnosti, onda također možeš vrlo vjerojatno potpuno zamijeniti laptop tabletom. Čak i ako koristiš neke specifične programe, na primjer za uređivanje fotografija ili montažu videa, možeš zamijeniti laptop. Ako crtaš, možda će ti čak biti i lakše crtati na tabletu.

Foto: Unsplash

Gaming je ono u čemu tableti gube bitku. Većina tableta dolazi s Android ili iPadOS operacijskim sustavom, što znači da ne mogu pokretati igrice koje su namijenjene Windowsima, MacOS-u ili Linuxu. Iako ima vrlo dobrih i kvalitetnih igrica na operacijskim sustavima za tablete, većina AAA igrica dostupna samo za osobna računala i konzole. Postoje tableti s Windowsima, a neki čak mogu i solidno pokretati neke od popularnijih igrica. Međutim, tableti još uvijek (nažalost) nisu stvoreni za gaming. Osim u gamingu, performanse tablete još uvijek ograničavaju i u multitaskingu. Na nekim tabletima višeg cjenovnog ranga, multitasking radi vrlo dobro u obliku podijeljenog ekrana i aktivno se radi na unaprjeđivanju te značajke. Međutim, upravo zbog (uglavnom) snažnijih komponenti, laptopi to rade bolje i bez velikih razlika u brzini obavljanja zadataka.

Sumirano, tableti su odlični uređaji za multimediju, pisanje bilješki, uređivanje dokumenata i tablica pa čak i mobilni gaming (izuzev velike većine AAA igrica). Lakše ih se može prenositi od već iznimno prijenosnih laptopa, a manjak fizičke tipkovnice se vrlo lako može nadomjestiti bluetooth tipkovnicom ili tipkovnicom s postoljem na koji se tablet samo natakne. Ako tražiš uređaj za obavljanje ovakvih ili sličnih zadataka u pokretu, onda svakako možeš zamijeniti svoj laptop tabletom, iako je uvijek dobro imati i uređaj s Windowsima ili MacOS-om za zahtjevnije zadatke.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.