Zašto su moderni auti toliko brzi

 Zašto su moderni auti toliko brzi

Foto: Unsplash

Ograničenja brzine na našim cestama su do maksimalnih 130 km/h, ali gotovo svi moderni automobili vrlo lako mogu voziti puno brže od toga.

Zašto proizvođači rade tako brze automobile, ako su ograničenja brzine daleko niža?

Prvi razlog su, naravno, izvanredne situacije.
Kada je netko životno ugrožen dolazi do situacija da se juri autom do bolnice kako bi se spasio nečiji život. Zaobilaženje vozila i izbjegavanje opasnih situacija je puno lakše s autom koji može lako ubrzati, a takvi auti obično imaju pojačane i izdržljivije dijelove, koji poboljšavaju stabilnost u vožnji i kontrolu automobila. Naravno, takve situacije ne smiju dovoditi do ugrožavanja života ostalih sudionika prometa.

S druge strane, automobil koji može postići visoke brzine i voziti brzo dug period, puno će efikasnije raditi na manjim brzinama pa se motor i gorivo neće toliko trošiti. S druge strane, da je automobil stvoren s maksimalnom brzinom jednakom ograničenju, na autocesti bismo cijelo vrijeme bili u vrlo visokim okretajima. To, naravno, nije dobro za motor. Na kraju dana, izgleda da postoji niz vrlo valjanih razloga zašto su automobili sposobni ići puno brže od ograničenja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.