Izbjeljivanje zuba

 Izbjeljivanje zuba

Foto: 123rf

Savršen osmijeh više nije samo dentalno zdravlje  i higijena, nego postaje obveza u društvu. Bolje percipiramo i uvažavamo osobe koje imaju bijeli osmijeh, i u poslovnim odnosima i u prvim društvenim kontaktima. Materijal koji se uglavnom koristi za izbjeljivanje je karbamid peroksid, a jedna od novijih tehnologija je primjena CO2 lasera.

Ali, što kada izbjeljivanje zuba postane ovisnost?

Navedena ovisnost pod nazivom Bleachorexija proširila se i kod nas, a započela je američkom fiksacijom bijelim osmijehom. Istraživanja u SAD-u su pokazala da je oko 40% stomatologa zabrinuto da učestalim izbjeljivanjem čine štetu svojim pacijentima, a ne ono što im je primarno, osiguravaju im dentalno zdravlje.

Izbjeljivanje zuba će ostati jedan od najčešćih zahvata u stomatologiji, ali sami moramo to držati pod kontrolom. Brojni preparati su dostupni i za kućno izbjeljivanje (“home bleaching”), ali i u tom slučaju pametno je prvo kod stomatologa uzeti anamnezu, pregledati stanje i postaviti dijagnozu za odluku daljnjeg plana terapije. Sama dijagnoza vam može pomoći i kod izbora načina izbjeljivanja, ali i educirati vas koliko učestalo možete koristiti terapiju bez oštećivanja cakline ili usne šupljine. Naravno, najsigurnije je u potpunosti prepustiti izbjeljivanje stomatolozima, ali to nije svima dostupno s obzirom na cijenu tih usluga. Na koji god način izbijelili svoje zube nastojte ih što duže zadržati bijelima. Pomaže izbjegavanje kave, čaja, konzumacije “obojene” hrane i pića, smanjivanje unosa šećera i dodavanje kalcija u prehranu i svakako ga ne provodite više od dvaput godišnje.

Za manje razlike u nijansama možete koristiti i načine prirodnog izbjeljivanja. Najpoznatiji načini su izbjeljivanje sodom bikarbonom, kurkumom ili aktivnim ugljenom na bazi kokosovih ljuskica. Navodno i kiselina tj. enzimi koji se nalaze u jagodama i ananasu mogu pomoći. Vrlo korisni narodni lijek je metoda izvlačenja uljem. Bilo koje ulje u tom slučaju (suncokret, sezam) možete koristiti, ali zbog ugodnog okusa preporuka je kokosovo ulje. Metoda je jako jednostavna, jednu žlicu tekućeg kokosovog ulja mućkajte između zubi i jezika cca 15 minuta, dok mućkanjem ne postane slično mlijeku. Ispljunite ga u zahod ili kantu za smeće jer kokos ulje brzo vraća svoj čvrsti oblik te vam može prouzročiti začepljenje u odvodnim cijevima lavaboa.

I za kraj, ako želite imati bjelije zube, najbolje je da se konzultirate sa svojim stomatologom i ugovorite pregled kako biste ga mogli pitati sve što vas zanima te nakon izbjeljivanja da samodisciplinom i redovitim održavanjem što duže zadržite željenu nijansu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.