Zašto je kajakarenje tako cool?

 Zašto je kajakarenje tako cool?

Foto: Privatni album

Kajakarenje je savršen spoj aktivnog provoda u prirodi s pojačanom dozom adrenalina. Mi imamo veliki izbor rijeka za svačiji ukus i iskustvo, umjerenu Mrežnicu, raznoliku Kupu, mirnu Liku, kraljicu Zrmanju, žilavu Cetinu, a s dobrom ekipom može se i do susjedne Slovenije, BIH, pa čak i dalje.

Kajak je mali čamac koji se pokreće s posebnim veslom s dvjema lopatica, i te dvije lopatice na veslu su njegova najuočljivija razlika naspram kanua. Kajaci se razlikuju po dužini, obliku, a različitim dimenzijama prilagođeni su različitim područjima, divljim vodama ili dužim stazama na moru ili mirnim rijekama. Kajak definitivno treba naučiti koristiti, prvo održavati ravnotežu i upravljati tijelom, do naprednijih stvari kao ulazak u kontratok ili eskimiranja (uspraviti prevrnuti kajak bez izlaska iz njega).

Uvijek je bolje krenuti upisom u kajakaški klub, uz iskusne profesionalce koji ne samo da će vas naučiti kako kajak koristiti, nego će vas naučiti i kako prepoznati opasnosti na rijeci, klasificirati etape prema vašem postojećem znanju i iskustvu.

Prednost klupskog kajakarenja je i veći izbor čamaca jer onaj koji je savršen za brzace i slapove je slabo koristan na npr. Savi. Rijeke mogu biti opasne, skriveni virovi, čvrste stijene, gubitak vesla usred kakvog kanjona i tu rekreaciju ne valja shvatiti olako. Osigurajte si adekvatnu zaštitnu opremu i krenite uz pouzdane voditelje.

I ne mora biti samo rekreacija. Možda otkrijete da ste dovoljno dobri i za sportska takmičenja. Za kajak vam treba samo puno vježbe, mirna glava, znanje plivanja i dobar klub.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.