Opasnosti energetskih pića

 Opasnosti energetskih pića

Foto: 123rf

Energetska pića su slatki porok mnogima, od partijanera do sportaša. Dobro dođu kada ne smiješ zaspati, moraš učit cijelu noć ili želiš kratkotrajno poboljšati sportske performanse, ali sve to dolazi s određenom cijenom.
Ono što se svakako mora spomenuti je velika količina kofeina i šećera, iako se mogu naći sugar-free napici. Kofein kombiniran sa šećerom, a nerijetko i taurinom i guaranom, može dovesti do oštećenja jetre, srčanih problema, dijabetesa i sličnih neugodnih problema. Šećer u energetskim napicima doprinosi jačem osjećaju umora nakon što napitak prestane djelovati, iako su sugar-free napici gotovo jednako štetni. Kratkotrajni efekti se mogu pojaviti u obliku nesanice, tjeskobe, mučnine i glavobolje.

Bez pretjerivanja

Ako često piješ energetska pića, pogotovo ako piješ više od preporučene doze, lako si možeš poremetiti san i stvoriti ovisnost (uz već navedene probleme). Energetska pića vjerojatno neće prouzročiti probleme ako ih uzimaš s vremena na vrijeme i nemaš zdravstvenih poteškoća koje bi mogle uzrokovati suprotno. Ipak, moraš jako paziti da ne pretjeraš i stvoriš si probleme koje nosiš sa sobom cijeli život.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.