Izumiru li ručni mjenjači

 Izumiru li ručni mjenjači

Foto: Unsplash

Svakom novom serijom automobila, čini se kao da ima sve manje ručnih mjenjača. Hoće li ručni mjenjači izumrijeti pa ćemo voziti samo automatike ili ipak ima nade za ručne mjenjače?

Ručni mjenjači su standard u autoškolama i većina je završila autoškolu vozeći automobile s ručnim mjenjačima. Ipak, kako vrijeme odmiče, sve više je ljudi koji dobivaju vozačke dozvole isključivo za automatike. To počinje imati sve više smisla jer veliki proizvođači, poput Mercedesa, počinju izbacivati ručne mjenjače iz svojih automobila. U SAD-u više od 95% vozača već vozi automatike. U Europi su još popularniji ručni mjenjači. Čak 80% vozila ima ručni mjenjač.
Ipak i taj trend se mijenja, pogotovo dolaskom električnih vozila – koji su bliži automaticima. Električna vozila bi do 2035. trebala biti jedina nova vozila na našim cestama, a kako će se vozila s ručnim mjenjačima sve manje proizvoditi, starija vozila će se sve više trošiti i samim time nam se bliži kraj ere ručnih mjenjača.

Što je bolje?

Naspram vozila s ručnim mjenjačem najuočljivija razlika kod automatskih je nedostatak kvačila pa vozač stišće samo gas i kočnicu. Kod automatskih mjenjača dovoljno je ručicu prebaciti u N (neutralni položaj), D (položaj za vožnju) ili R (položaj za vožnju unazad). Samim time, upravljanje vozilom s automatskim mjenjačem je daleko jednostavnije za savladati. Nasuprot, oni koji su imali iskustva jedino s vožnjom automatika, nikako neće moći samo uskočiti u vozilo s ručnim mjenjačem i u trenu savladati tajne kvačila i prilagođavanja brzine.

Vozila s ručnim mjenjačem u pravilu troše manje goriva, ali ta razlika u potrošnji sve više se smanjuje. Pojavljivanjem automatskih mjenjača s dvostrukom spojkom čak potrošnja ide u korist automatika.

Automatik pruža daleko bolje iskustvo vožnje u urbanim sredinama, tamo gdje su česta zaustavljanja i kretanja uz vrlo sporu vožnju koja kod ručnih mjenjača traži neprestano prilagođavanje, ali ručni mjenjač vozaču omogućuje bolje (i aktivno) upravljanje vozilom što je bitno na duljim relacijama.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.