Kupovina prvog automobila

 Kupovina prvog automobila

Foto: Unsplash

Kupovina prvog automobila posebno je iskustvo, pogotovo za zaljubljenike u automobile. Ostvarenje sna je nadohvat ruke, listaš oglase, pretražuješ automobile i tražiš onaj automobil o kojem sanjaš od prvog pogleda. Sve se čini bajno i već se vidiš u svom vlastitom automobilu, ali probaj zaustaviti maštanje na sekundu. Prije uživanja, moraš hladne glave i razumno odabrati automobil koji ćeš kupiti.

Svi imamo onaj jedan auto iz snova, kojeg bismo kupili čim bi nam se otvorila mogućnost, i vjerojatno svi gledamo da taj auto (ako je cjenovno prihvatljiv) bude upravo prvi auto. Ono što se čini odličnom situacijom je to da dobar dio automobila, pogotovo sportskih, s godinama jako gubi na cijeni. Savršen primjer toga na našem području je BMW, Alfa Romeo i slični proizvođači čija vozila uglavnom naginju na sportsku stranu. Međutim, kako kaže poznata izreka: „jeftin auto je najskuplji auto“. I to se uglavnom pokaže kao istina. Ako automobil ima predobar izgled i opis za cijenu, u većini slučajeva oglas nije u potpunosti istinit. Uglavnom je razlog niske cijene automobila loše održavanje, slaba oprema, velika potrošnja ili česti problemi s automobilom, nekada čak i sudar koji vlasnik prešuti. Stoga je vrlo bitno provjeriti cijelu povijest automobila, uključujući sudare i servisnu knjižicu. Naravno, dobro bi bilo da sa sobom na pregled vozila pozoveš mehaničara ili nekog tko se jako dobro razumije u automobile, da dobiješ i drugo mišljenje.

Recimo da nađeš auto koji ti se sviđa i možeš ga kupiti. Sljedeće pitanje je možeš li ga priuštiti? Automobil zahtjeva redovne servise, kao i točenje goriva, a cijena ovih stavki uglavnom ide gore sa starosti automobila. Unaprijed trebaš provjeriti koji su najčešći kvarovi na automobilu kojeg misliš kupiti, koliko prosječno koštaju dijelovi i popravci te kolika je potrošnja. Ako ti se cijena automobila i s ovim stavkama uklapa u proračun, onda ne bi trebalo biti većih problema u financiranju. Ako nakon dodavanja ovih troškova auto postane prevelik zalogaj, uzmi auto koji je jeftiniji za održavanje. Možda neće biti onaj auto iz snova koji priželjkuješ, ali pokušaj pronaći alternativu koja je isplativija. Ako alternativa ne postoji, a treba ti auto koji ćeš voziti svaki dan na fakultet ili posao, nemoj da ti prevladaju ego i želja. Prvo zadovolji potrebu za automobilom i dok voziš auto koji je jeftiniji za održavati štedi za onaj auto koji te oduvijek privlači.

Kupovina prvog automobila velik je korak, zato pokušaj saznati što više informacija i pričati s ljudima koji se razumiju u automobile, kako bi kupovina i daljnja vožnja automobila prošla što ugodnije.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.