Robo-taksiji uskoro u Hrvatskoj?

 Robo-taksiji uskoro u Hrvatskoj?

Izvor: Unsplash

U robo-taksije je do sada uloženo 70 milijuna eura i prema najavama iz Rimčeve tvrtke trebali su biti na cesti do kraja ove godine, ali ipak neće biti. Prema najnovijim informacijama robo-taksiji bi se na hrvatskim cestama trebali pojaviti krajem 2024. godine. Možeš li uopće zamisliti taj prizor robo-taksija na našim cestama ili sebe u jednom takvom taksiju? Nama još uvijek sve zvuči filmski i nestvarno, ali svakako se veselimo vidjeti kako će to izgledati.

Budžet projekta

Čelni čovjek za regulativu Rimčevih robo-taksija, Goran Dautović je rekao da je potrebno preko pola milijarde eura da bi se projekt do kraja završio i da isključivo o tome ovisi tempo realizacije. Zato je kaže, teško reći točan datum kada će se robo-taksiji naći na ulicama.

Vlada je već iz NPOO-a za ovaj projekt rezervirala 200 milijuna eura, a grad Zagreb je raspisao natječaj za izgradnju središnje remize za robo-taksije preko puta studentskog doma Stjepan Radić, tik uz Jadranski most. A sada je otkriveno da Vlada mijenja Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kako bi omogućila da robo-taksiji smiju u promet, i da radna skupina Ministarstva prometa radi na tome.

Tijek projekta

Što se tiče samog robo-taksi projekta, Dautović je rekao da su već razvili prototip robo-taksija i da sustav funkcionira u laboratorijskim uvjetima, te da P3 Mobility ne proizvodi vlastitu umjetnu inteligenciju već cijeli novi sustav mobilnosti čiji je AI samo jedan dio. Rekao je da je smisao P3 Mobilityja da se razvije cijela nova automobilska platforma koja omogućuje izgradnju autonomnih vozila.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.