Je li postojala Troja?

 Je li postojala Troja?

Foto: Unsplash

Troja, grad kojeg je proslavilo djelo Ilijada i trojanski konj, svojevrstan je mit sam po sebi. Grčki ep, Ilijada, pisana je s fokusom na rat između Grka i Trojanaca, koji se odvija izvan zidina Troje, sve dok Grci ne poklone Trojancima drvenog konja i u njemu uđu u grad. Troja je u epu prikazana kao moćan grad, ali je li tako i u stvarnosti?

Močan grad ili legenda?

Dio povjesničara tvrdi da je Troja bila isključivo mit, a neki vjeruju u postojanje Troje – u nešto drukčijem obliku. Naime, Troja je opjevana i u drugim djelima, a ostaci grada su pronađeni u Turskoj, na mjestu gdje se pretpostavlja da je Troja bila.
Dakle, grad Troja je vrlo vjerojatno postojala, ali još uvijek ostaju upitnici o snazi Troje. Postoji realna mogućnost da je Troja kroz mitove i legende predstavljena kao moćan grad s divovskim zidinama, ali to na kraju vrlo lako mogu ostati samo legende.

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.