Je li postojala Troja?

 Je li postojala Troja?

Foto: Unsplash

Troja, grad kojeg je proslavilo djelo Ilijada i trojanski konj, svojevrstan je mit sam po sebi. Grčki ep, Ilijada, pisana je s fokusom na rat između Grka i Trojanaca, koji se odvija izvan zidina Troje, sve dok Grci ne poklone Trojancima drvenog konja i u njemu uđu u grad. Troja je u epu prikazana kao moćan grad, ali je li tako i u stvarnosti?

Močan grad ili legenda?

Dio povjesničara tvrdi da je Troja bila isključivo mit, a neki vjeruju u postojanje Troje – u nešto drukčijem obliku. Naime, Troja je opjevana i u drugim djelima, a ostaci grada su pronađeni u Turskoj, na mjestu gdje se pretpostavlja da je Troja bila.
Dakle, grad Troja je vrlo vjerojatno postojala, ali još uvijek ostaju upitnici o snazi Troje. Postoji realna mogućnost da je Troja kroz mitove i legende predstavljena kao moćan grad s divovskim zidinama, ali to na kraju vrlo lako mogu ostati samo legende.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.