Lea Deutsch – hrvatska Anne Frank

 Lea Deutsch – hrvatska Anne Frank

Izvor: Unsplash

Lea Deutsch je bila talentirana hrvatska dječja glumica, koju zbog životne priče često nazivaju hrvatskom Anne Frank, a zbog nevjerojatnog talenta je zovu i hrvatskom Shirley Temple.

Leina karijera

Lea je najmlađa glumica zagrebačkog HNK-a, prva uloga bila joj je uloga Priske u predstavi “Graničari” Josipa Freudenreicha, a potom su uslijedile brojne uloge u dječjim predstavama poput “Pred izlazak sunca” G. Hauptmanna i “Sestra Beatrice” M. Maeterlincka. Zbog priprema za operetu “Čudo od djeteta” odbila je poziv francuske filmske tvrtke Pathé da dođe na jednogodišnji boravak u Pariz i ondje uči francuski jezik. Lein zadnji nastup ikada bio je 15. ožujka 1941. godine kada je vodila scenski prikaz Šahovska igra u HNK-u.

Predviđali su joj blistavu budućnost i sjajnu karijeru ali nažalost ništa od toga se nije dogodilo jer nakon osnutka NDH-a više nije smjela glumiti i bio joj je zabranjen pristup HNK-u. Koliko je Lei to teško palo svjedočio je njen kolega, glumac Relja Bašić, koji je rekao da je vidio Leu kako sjedi nepomično na klupi nasuprot HNK-a odjevena u kaput s našivenom žutom Davidovom zvijezdom, gotovo je prekrivajući rukom i satima gleda u zgradu HNK-a.

Masovno uhićenje židova

3. svibnja 1943. godine ustaške vlasti su naložile uhićenje svih Židova u Zagrebu, među kojima su bili Lea, njezina majka i brat. U stočnom vagonu u kojem je bilo 75 ljudi, na šestodnevnom putu za Auschwitz bez vode i hrane, šesnaestogodišnja Lea je umrla.

Lea Dutsch i Anne Frank su obje imale šesnaest godina kada su tragično umrle, i postale su na neki način simbol borbe protiv nacizma, podsjetnik na nešto što ne želimo da itko ikada više mora proživjeti. I Lea i Anne su bile vesele talentirane curice čiji se život u trenutku ugasio zbog nečije mržnje, nemojmo to nikada zaboraviti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.