Hoće li AI zamijeniti arhitekte

 Hoće li AI zamijeniti arhitekte

Foto: Unsplash

Rapidan razvoj umjetne inteligencije i postignuća koja pokazuje, i to brže i efikasnije od ljudi, uzrok je zabrinutosti i u svijetu arhitekture. Međutim, arhitektura je puno kompleksnija od toga.

Nije upitno može li umjetna inteligencija projektirati zgradu. Nije upitno ni koliko efikasno, ali ono što umjetna inteligencija nema su empatija i emocije, ali i originalnost.

Emocije i empatija su bitni

Umjetna inteligencija može na temelju prethodno naučenih principa prikazati građevinu, ali ne može izmisliti potpuno novu zgradu s neviđenim elementima. Nedostaje joj kreativnost. Uz kreativnost, nedostaju joj emocije i empatija da prostoru da ljudskost i da kod ljudi probudi osjećaje.

Ono što umjetna inteligencija ipak može učiniti i već radi je itekako olakšati posao arhitektima. AI ubrzava planiranje i građenje zgrada, radi proračune, optimizacije i modele. Umjetna inteligencija je sposobna na temelju unesenih parametara stvoriti konceptualni dizajn. Zahvaljujući računalnoj strani umjetne inteligencije i ljudskosti arhitekata, arhitektura je područje u kojem bi se mogao vidjeti savršen spoj čovjeka i računala.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.