Kako se probija zvučni zid

 Kako se probija zvučni zid

Foto: Unsplash

Glasan zvuk i osjećaj pritiska, kao da je najednom jak vjetar zapuhao… opis je zvučnog udara koji se dogodi po probijanju zvučnog zida. Kada objekt putuje, stvara se poremećaj tlaka zraka točno ispred objekta. Ako taj objekt dođe do brzine zvuka, ti valovi se stlače i na tlu čujemo prasak, odnosno probijanje zvučnog zida. Brzina zrakoplova se izražava u Machovima.
Machov broj je omjer između brzine zrakoplova i brzine zvuka. Tako na primjer zrakoplov ima Machov broj 1 ako može postići brzinu zvuka, a Machov broj 2 ako može postići dvaput veću brzinu od brzine zvuka. Brzina zvuka u zraku iznosi 343 m/s, dok je mach2 686 m/s.

Posljedice

Intenzitet ovisi o veličini i obliku objekta te njegovoj visini. Tako će veći i ravniji objekt prouzročiti glasniji zvučni udar. Jačina ovisi i o atmosferskim uvjetima. Zvučni udar može biti praćen trešnjom, koja je uzrokovana udarnim valom. Sa sve bržim zrakoplovima se vide i štetne posljedice udarnih valova i zvučnih udara, stoga se uvode restrikcije, kako bi se umanjila šteta. Doduše borbeni piloti moraju uvježbavati letenje nadzvučnim brzinama kako bi kod eventualnih sukoba bili uspješniji iako bi bilo puno bolje da kontroliraju ulazak u nadzvučne brzine na nebo iznad slabije naseljenih područja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.