Najpoznatije umjetničke slike

 Najpoznatije umjetničke slike

Foto: Unsplash

Najpoznatije slike ne moraju nužno biti najljepše slike u povijesti umjetnosti, ali su najprepoznatljivije, reproducirane u dodatne primjerke, ali i parodirane slike. U nastavku se nalaze neke od najpoznatijih umjetničkih slika.

Mona Lisa – Leonardo Da Vinci

Portret koji je naslikao Leonardo Da Vinci bez sumnje je najpoznatija slika u povijesti i nalazi se u pariškom Louvreu. Bila je to posljednja slika koju je Da Vinci naslikao prije smrti,
Žena zagonetnog osmijeha potiče brojne teorije o svojoj pozadini, skrivenom osmijehu i identitetu.

Sliku je, čak, 1911. godine ukrao Talijan Vincenzo Peruggia. Nakon čega je pronađena u Firenci, gdje ju je Peruggia pokušao prodati ravnatelju muzeja. Slika koju je u 16. stoljeću kupio francuski kralj Franjo I. označavala je francuski posjed slike. Napoleon, veliki ljubitelj te skice, držao ju je nekoliko godina u svojoj sobi u palači Tuileries.

Zvjezdana noć – Vincent Van Gogh

Van Gogh bio je prepoznat tek nakon smrti, a kao dokaz tome je njegova jedina slika prodana za života. Iako se Van Goghov muzej nalazi u Amsterdamu, njegovo je najveće djelo dio Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.
Užitak za osjetila u kojem se u nebo stapa noć i dan, odišući utopijskim oblicima i impresivnom energijom jedna je od najromantičnijih noćnih scena.

Vrisak – Edward Munch

Najpoznatije djelo norveškog slikara Edvarda Muncha nastalo je 1893. godine. Iako sadrži mnoge kvalitete po uzoru na djela Van Gogha, prepoznato je još za autorova života. Nadalje, više od 150 godina nakon nastanka, još uvijek se smatra jednom od najpoznatijih slika na svijetu. Koristeći ulje i pastel na kartonu, prikazana je sablasna figura koja prikazuje umjetnikov osjećaj panike i tjeskobe.

Posljednja večera – Leonardo da Vinci

Još jedna Da Vincijeva, slika Posljednja večera, djelo je nastalo između 1495. i 1497. godine. Još uvijek se može pronaći na svom prvotnom mjestu, zidu blagovaonice bivšeg dominikanskog samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu. Slika prikazuje posljednju večeru Isusova života. Malo je poznato da je ova slika nastala kada je Da Vinci imao 40-ak godina i dugo nije napravio nešto s čim bi se mogao pohvaliti, zbog čega su brojni smatrali da je potratio svoj talent. Oslikavši Posljednju večeru, Leonardo da Vinci je dobio slavu po kojoj ga danas pamtimo.

Stvaranje Adama – Michelangelo

Ova slika, zapravo je dio freske koja krasi svod kao jedna od središnjih slika na svodu Sikstinske kapele u Vatikanu. Bog, lebdeći u zraku, pruža ruku mladiću po imenu Adam, koji predstavlja prvog čovjeka. Ova slika ja najviše reproducirana religijska slika u povijesti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.