Kako odabrati fakultet?

 Kako odabrati fakultet?

Već tijekom srednje škole, ponajviše u gimnaziji, nameće se pitanje koji fakultet odabrati? Razmišljanje o tome što zaista želiš raditi tijekom cijelog života. Razgovor s prijateljima, roditeljima i drugim bitnim sugovornicima nešto su što od velikog broja fakulteta ipak sužava izbor na njih nekoliko.

Preferencije svakog pojedinca, ključne su prilikom odabira nastavka obrazovanja. Netko je tijekom srednje skloniji škole fizici i matematici, dok nekome više leže kemija i biologija. Netko rastura hrvatski, ali je slab u geografiji. Naravno, mnogo je bolje odabrati smjer koji nas zanima jer će tada i studiranje biti ljepše i ugodnije, a samim time i uz puno manje muke.

No, što ako ne znamo u čemu smo bolji i čemu smo skloniji? Pričajte, pričajte i samo pričajte! S kime? Sa svakim tko te može usmjeriti prema tome što odabrati: školski pedagog, omiljeni profesor ili netko tko već studira. Svatko od njih, ako te dobro poznaje, može ti pomoću u odabiru.

Svaki fakultet jednom godišnje ima „Dane otvorenih vrata“, ali što to znači? To su dani kada fakultet na sebi specifičan način približava način odvijanja nastave i prezentira zanimljive projekte svim potencijalnim studentima. Moguće je razgovarati s profesorima i drugim osobljem fakulteta, ali i sa studentima. Svako od njih na taj dan kaže kako je to biti dio tog fakulteta, koje su njegove prednosti, ali i moguće prepreke na koje se nailazi tijekom studiranja. Svakako je poželjno posjetiti željene fakultete na dan kada je moguće saznati sve informacije vezane uz studiranje. Dobar način informiranja o fakultetima također je i Smotra sveučilišta, gdje se predstavlja velik broj različitih fakulteta.

Zašto je važan kvalitetan odabir fakulteta?
1. Vrijeme – studiranje traje određeni broj godina koje zasigurno ne želite potrošiti uzaludno i na nešto što nije vaš izbor. Ne gubite vrijeme!
2. Karijera – fakultetsko obrazovanje usmjerit će vašu budućnost i otvoriti vam nove opcije o kojima bez takve vrste obrazovanja ne bi mogli maštati.
3. Novac – svaki studij, čak i ako se ne plaća školarina, zahtjeva određena financijska sredstva. Ne trošite novac uzalud, nego razmišljajte o budućnosti te mogućnosti povrata uloženih sredstava.

Dobro razmislite koji fakultet upisati i uživajte u studiranju!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.