Vodič kroz maturu

 Vodič kroz maturu

Izvor: Unsplash

Krenula je i ovogodišnja matura, osim što želimo poželjeti sreću svim maturantima, pripremili smo i ovaj mali vodič sa svim potrebnim informacijama za ovogodišnju maturu.

Da podsjetimo, prvi ispit, iz materinskih jezika manjina se piše 31. svibnja, a zadnji, obje razine matematike se piše 28. lipnja. Konačni rezultati će biti objavljeni 19. srpnja, dok će se svjedodžbe dijeliti 21. srpnja.

Promjene u maturi iz hrvatskog

Ovogodišnji maturanti će pisati malo drugačiju državnu maturu iz hrvatskog. Po propisima novog pravilnika, svi pišu istu razinu hrvatskog jezika (nema više A i B razine), a esej će se ocjenjivati zasebno i bit će uvjet za prolazak mature. Ispit će se pisati dva dana. Prvi dan, 24. lipnja, se pišu dvije cjeline, 58 zadataka i sažetak od 200 do 250 riječi, a ukupno trajanje ispita je 180 minuta. A drugi dan maturanti pišu esej 160 minuta. Ove godine odabrana su četiri lektirna djela od kojih će jedno biti tema za esej – izbor iz poezije Tina Ujevića, Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka te Patnje mladog Werthera Johanna W. Goethea.

Dopušteno pisanje dva ispita u jednom danu

Matematika se još uvijek piše u dvije razine: A i B. Na A razini polaže se 40 zadataka na kojima polaznici mogu dobiti najviše 60 bodova. Test se piše 180 minuta. Na B razini polaže se 30 zadataka i može se ostvariti najviše 40 bodova. U dvije razine se polaže i engleski jezik, a ispituje se znanje iz tri ispitne cjeline: čitanje, slušanje i pisanje. Što se tiče izbornih predmeta, učenici se mogu prijaviti na najviše šest, a dopušteno je pisati dva ispita u jednom danu.

Pravila u slučaju kašnjenja

Po pravilu smiješ zakasniti manje od 30 minuta da imaš pravo pristupiti ispitu, ali ti se ne produžava vrijeme pisanja ispita. Doduše postoji iznimka u Pravilniku koja kaže da kašnjenje nije dozvoljeno na drugi dio ispita, kada se ispit provodi u dva dijela. Ali naša preporuka je svakako da dolaziš na vrijeme na maturu, idealno bi bilo doći barem 10-15 minuta ranije.

Ove godine se neće matura poništavati ako se maturant potpiše punim imenom umjesto inicijalima, ali bi ipak trebali obratiti pažnju na to. Na ispit se ne smije nositi ni pametni sat, a najstrože kazne će biti za prepisivanje i za eventualni neprimjereni sadržaj koji maturanti napišu kao što su: vulgarni znakovi, prijetnje i diskriminirajući sadržaji po rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.