Najpopularnija planinarska staza u Istri

 Najpopularnija planinarska staza u Istri

Izvor: Unsplash

Ako si ljubitelj planinarenja i prirode, staza 7 slapova je definitivno pravi izbor za tebe. Ova staza će ti pokazati mističnu ljepotu Istru, u bilo koje godišnje doba je odlučiš posjetiti.

Početak staze je u malom mjestu Sveti Ivan pored Buzeta, gdje se nalazi prvi putokaz za stazu. Staza je stvarno odlično obilježena, tako da se ne moraš brinuti da ćeš se izgubiti. Staza je duga oko 15 kilometara i kružna je, a svojim većim dijelom prolazi uz tok rijeke Mirne te pokraj sedam atraktivnih slapova.

O slapovima

Prvi slap do kojeg stižeš visok je 5 metara, a jezerce kojem puni vodu široko je čak 24,4 metra. Zatim slijedi drugi nešto viši slap Bačva koji je visok 8,8 m i širok 5,8 m te stvara jezerce nešto manje od prvog, širine 12,1 m. Tek kada prođeš kraj njega slijedi najveća atrakcija na stazi: slap Vela peć visok čak 26,5 i širok 5,6 m. U nastavku staze očekuje te slap Mala peć visok 4 m i širok 3 m. Prava atrakcija uz vodu slijedi dalje na putu dolaskom na slap Kotli, visine 12 m i širine 7 m. Na ovom području je sačuvana i stara mlinica. Staza od pitoresknih Kotli dalje vodi do slapa Ispod stare kave, odnosno kamenoloma. Svojom visinom od 7,9 m i širinom od 2,5 m stvara jezerce širine 16 m. I tako stižeš do posljednjeg slapa Grjak visine 8,20 m čije je jezerce široko čak 35,4 m i duboko 6,1 m.

Što te još očekuje?

Osim u slapovima kroz šetnju ovom stazom uživati ćeš i uz korito rijeka, a uz to ćeš istražiti i napuštena istarska sela, ali i popularno izletište Kotli. Kao zanimljivu činjenicu možemo izdvojiti i to što se uz stazu nalazi i stari Napoleonov most iz početka 19. stoljeća. Naime, most sv. Jožefa ili kako se još naziva Francuski most, podignut je tijekom kratke Napoleonove vladavine središnjom Istrom. A zbog svega što ti ova staza ima za ponuditi, svakako mislimo da se isplati posjetiti ju.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.