Najstariji glazbeni instrument na svijetu

 Najstariji glazbeni instrument na svijetu

Izvor: Unsplash

Jedna po nama jako zanimljiva činjenica je da je najstariji instrument na svijetu pronađen u susjednoj Sloveniji i to 1995. godine tijekom iskapanja Ivana Turka i Janeza Dirjeca s Instituta za arheologiju ZRC SAZU, u arheološkom parku Divje Babe. Riječ je o  Neandertalskoj fruli, koju danas čuva Narodni muzej Slovenije.

Instrument napravljen od butne kosti mladog špiljskog medvjeda

Ovaj neobični glazbeni instrument bio je zacementiran u blizini ostataka neandertalske vatrene jame stare 50.000 – 60.000 godina. Instrument je napravljen od butne kosti mladog špiljskog medvjeda u koju je neandertalac izbušio tri rupe i napravio zaoštreni rub za usnik.

Najmanje 10.000 godina stariji od prethodno nađenih instrumenata

Prirodni oblik odabrane lijeve bedrene kosti, njezina veličina i umjetni redizajn ergonomski je ispravan i prilagođen dešnjaku i zato se smatra da ne može biti slučajnost. Ovaj nevjerojatni nalaz iz Arheološkog parka Divje babe najmanje je 10.000 godina stariji i znatno sposobniji od svih ostalih dosad poznatih paleolitičkih svirala u Europi koje su od ptičjih kostiju izradili prvi anatomski suvremeni ljudi.

Na temelju svega toga, smatra se da je riječ o glazbenom instrumentu posebne vrste, koji je iz temelja promijenio naše poglede na neandertalca koji je izumro prije 30.000 godina. Ovo otkriće predstavlja ključni dokaz da je neandertalac, poput nas, bio potpuno razvijeno duhovno biće, sposobno za uzvišeno umjetničko stvaranje poput glazbe.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.