Zašto su katane toliko popularne

 Zašto su katane toliko popularne

Foto: Unsplash

Katane su japanski mačevi koje su koristili samuraji, japanski ratnici za vrijeme feudalnog Japana. Ovaj zakrivljeni mač poznat je diljem svijeta, a koji je razlog tome i je li katana toliko dobro oružje, saznaj u nastavku.
Sam nastanak katane je posebnost, jer se izrađuje posebnom tehnikom koja joj daje zaobljenu dršku. Tajna tehnika se prenosila s generacije na generaciju i katana je postala kultno oružje. Katana je kulturno važna u Japanu i predstavlja simbol lojalnosti i poštovanja. Upravo zbog kulture, povijesti i tehnike izrade katane, ona ostaje i danas popularna, kako u pravoj, tako i u ukrasnoj izvedbi. No, je li katana zapravo dobro oružje.
Ukratko, da. Bila je vrhunsko oružje za rezanje, ali nije bila baš savršena za ubadanje. Ipak, zahvaljujući svojoj lakoći, bila je vrlo pokretna i samuraji su vrlo lako mogli upravljati njome. Stoga, katana svakako i dalje zaslužuje svoju popularnost.

Duša samuraja

Zanat kovača samurajskih mačeva izumire u 19. stoljeću. Buržoaska revolucija u Japanu uzrokovala je pad vlastele, a samim time ukinuta je i profesija profesionalnih tjelohranitelja vlastele, tj. samuraja.
Samuraji su davali imena svojim mačevima jer se smatralo da su produžetak njihove duše. Bili su obrazovana, elitna klasa i živjeli su prema strogim pravilima i kodeksima pod nazivom bušido – put ratnika. Njihovo prvo pravilo je bilo da budu odani svom vlastelinu, gospodaru do te mjere da ako njihov gospodar umre ili izgubi moć, od samuraja se očekivalo da počini ritualno samoubojstvo. Ako bi odbili postajali su ronini – skitnice.

Japan i dalje poštuje i slavi svoje tradicije, tako da je ostao poseban odnos prema ovom tradicionalnom oružju. Najbolji majstori i danas proučavaju način izrade uz sve ceremonije koje su bile i u stara vremena. Replika katane je ukras u domu ili oprema za trening u mnogim domovima i izvan Japana, ali pravi zaljubljenici tradicije i kolekcionari spremni su izdvojiti velike iznose novca za mačeve kovane po starom receptu dugostoljetne tradicije. Kovanje, kaljenje i poliranje tradicionalne katane je proces visoke kvalitete i stručnosti kojem majstor pristupa polako i s iznimnim poštovanjem dok ne dobije pravo umjetničko djelo.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.