Koje boje su in u 2023

 Koje boje su in u 2023

Foto: 123rf

Kada je riječ o dizajnu interijera, svake godine u fokusu je par boja.

Ove godine ćemo viđati više crvenih i narančastih boja, pogotovo jačih i upečatljivijih tonova. Uz to će ići boja gline, koja je bliska ovim nijansama. Dizajneri su se složili da su ove godine potrebne odvažne boje, kako bi se odmaknuli od dosadašnjih pastelnih i neutralnih.

Magenta ulazi na velika vrata. Slično crvenoj, magenta u prostor unosi snagu i energiju, koja je glavna misao vodilja 2023. godine. Uz magentu, zelena boja će biti jedna od vodećih boja.

Priroda u domu

Okretanje prema prirodi je jedna od tema posljednjih godina, a 2023. priroda još jače ulazi u naše domove . Lagano citrusne zelene će stvoriti privid većeg i razigranijeg prostora, koji će biti sofisticiran u isto vrijeme.

Crna će također imati svoju riječ 2023., ali ne kao klasična crna. Nijanse crne će dati dubinu i eleganciju sobama, a jedna od primarnih nota će biti boja čokolade i smeđe note.

Feng shui

Kad smo se već dotakli dizajna interijera putem boja, dobro je vidjeti i što Feng shui kaže.

Feng shui je kineska drevna vještina uređenja doma, orijentirana na harmoniju i ravnotežu. Temelj je na pronalaženju optimalnih položaja za svaki predmet u domu, ali i boje su važne. U kuhinji treba izbjegavati previše crne i crvene jer te dvije boje zajedno i u velikoj količini dovode po Feng shui filozofiji do sukoba. Pošto je kuhinja u ovoj filozofiji vitalan prostor u harmoniji odnosa i nutricionizma – ako nije harmonična, obitelj će ulaziti u sukobe. Spavaća soba treba biti u svijetloj neutralnoj boji da osigura sklad i ljubav. Plava boja je sinonim za energiju i koncentraciju i dobar izbor je u kupaonici ili prostoru u kojem učite. Žuta i zlatna boja su odlični dodatci prostora u kojem radite jer pomažu kod glavobolja, stresa i potiču uspješno zaključivanje poslova. Ljubičastu boju najbolje je ukomponirati u financijski centar vašeg doma, što je po Feng shui filozofiji lijevi kut od ulaznih vrata. Ona obećava bogatstvo i utjecaj. Zelena je za rast i obnovu i preporučuje se ukomponiranje u svaku prostoriju, pogotovo preko živog bilja. Crvenu boju u pravilu Feng shui smatra bojom koju treba pažljivo i umjereno koristiti. Ona aktivira radost, strast, uzbuđenje, ali u prevelikoj količini može izazvati nemir.

Uvelike shvaćanje boja ovisi i o tradiciji podneblja u kojem živimo. Najočitiji primjer je da smrt u europskim zemljama označava crna boja, dok se u Kini uz smrt veže bijela boja. Feng shui istu boju na različitim mjestima promatra na pozitivan ili negativan način, ovisno o položaju neka boja može poticati zdravlje i vitalnost, ili donijeti probleme, disharmoniju obiteljskih odnosa. Svrha određene prostorije, element i strana svijeta u Feng shui filozofiji određuje koje boje i oblici su potrebni kako bi taj prostor postigao sklad i ravnotežu, a da pritom ne narušavamo vlastiti ukus.

Boje interijera našeg doma su bitne. One nas inspiriraju, smiruju, potiču i dobar izbor svaki dom može oplemeniti i uz manja financijska ulaganja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.