Poznata gluhonijema hrvatska slikarica

 Poznata gluhonijema hrvatska slikarica

Izvor: Unsplash

Slava Raškaj smatra se jednom od najznačajnijih imena hrvatskog slikarstva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Najpoznatija je po originalnosti odabira motiva i po upotrebi dvije rijetke tehnike u slikarstvu tog perioda: akvarela i pastela.

Život Slave Raškaj

Slava je gluhonijema od rođenja, zato su je roditelji poslali na školovanje u Zavod za gluhonijeme u Beču, odakle se vraća u Ozalj 1893. godine. Zatim je u Zagrebu boravila u Zavodu za gluhonijeme i bila je učenica B. Čikoš-Sesije, koji ju je uveo u Društvo hrvatskih umjetnika. 1901. godine su se pojavili prvi znakovi duševne bolesti, nakon čega je 1902. smještena u Zavod za umobolne u Stenjevcu, gdje je ostala do smrti. Umrla je 29. ožujka 1906. u 29. godini života.

Izložbe na kojima je sudjelovala

1898. godine je sudjelovala na prvoj izložbi Društva hrvatskih umjetnika u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i 1900. godine na izložbi u Petrogradu s akvarelom “Iz zagrebačkog botaničkog vrta”. Ali, za života nije imala samostalnu izložbu.

Ono što možemo sa sigurnošću reći je da njena djela nisu zaboravljena i da su cijenjena, to dokazuje činjenica da je prva retrospektivna izložba njezinih djela održana povodom 50. obljetnice njezine smrti u Zagrebu.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.