Tko je bio Vlaho Bukovac?

 Tko je bio Vlaho Bukovac?

Izvor: Unsplash

Vlahu Bukovca (tal. Biagio Faggioni) možemo istaknuti kao najznačajnijeg hrvatskog slikara s prijelaza iz XIX. u XX. stoljeće i predstavnika akademskoga realizma koji usvaja stečevine plenerizma i simbolizma.

Svečani zastor u HNK – jedno od njegovih najpoznatijih djela

Uz portret, koji je njegovo glavno područje, majstorskom virtuoznošću slika aktove, velike figuralne kompozicije i pejzažne studije. Kao jedno od njegovih najpoznatijih djela izdvojili bismo svečani zastor u HNK danas poznat pod imenom Hrvatski preporod, zastoru je bio radni naslov Slavlje narodne lirike i dramatike, a stvarni Preporod hrvatske književnosti i umjetnosti.

Postignuća nakon selidbe u Zagreb

Na nagovor Franje Račkog i Izidora Kršnjavoga seli se u Zagreb 1893. godine, gdje postaje središnja osoba svih umjetničkih manifestacija. Ono što možemo posebno izdvojiti kao veoma impresivno je to što su njegovim zalaganjem izgrađeni atelijeri za umjetnike i podignut je Umjetnički paviljon. 1897. godine gradi vlastitu kuću i atelijer na adresi: Tomislavov trg 18. Zbog razilaženja u umjetničkim pogledima dolazi u sukob s I. Kršnjavim pa s mladim umjetnicima osniva secesijsko Društvo hrvatskih umjetnika.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.