Zamorčići, najdraži skvičavci

 Zamorčići, najdraži skvičavci

Foto: Unsplash

Imate veliku želju imati kućnog ljubimca, ali rijetko kad ste doma. Razmislite o zamorcu, tj. ispravnije zamorcima. Prije nabavljanja svakako se upoznajte sa svim činjenicama koje će vašim čupavim ljubimcima omogućiti kvalitetan život.

Najbitnija činjenica je da su to životinjice kojima je neophodno društvo drugog zamorca. Naravno, pri tome pripazite da vaša dva zamorca budu istog spola. Najbolje je da su od nabave odmah u paru da izbjegnete sukobe koji se događaju kada novi zamorčić dolazi na teritorij postojećeg.

Zamorci ne žive tako dugo kao pas ili mačka (prosječno oko 5 godina), ali svejedno su dugoročna obveza. Ova mala, ljupka stvorenja mogu vam ispuniti dom i učiniti vas sretnima, a zauzvrat traže samo topli dom, puno slame, svježe, birano povrće i redovito održavanje njihovog doma od njihovog nevjerojatno brzog metabolizma. Zamorcima je potreban jako veliki kavez i povremeno, puštanje iz kaveza u kontroliranim uvjetima da se mogu protrčati i istražiti svoju okolinu. Po prirodi su tihe životinjice, koje vam neće remetiti san, a izuzetno vokalni postanu onaj čas kada otvorite vrata hladnjaka, zašuškate vrećicom ili učinite bilo koji potez koji im sugerira da je hrana na vidiku. Zamorci trebaju vitamin C pošto ga ne mogu proizvesti sami i zato im morate osigurati raznoliku svježu hranu, ali ne zanemariti da mu i slama mora baš uvijek biti na dohvat za grickanje. Često u trgovinama s kućnim ljubimcima ne vode računa o njihovom spolu, ili ga ne znaju prepoznati, tako da ste uvijek u opasnosti da kupite skotnu ženku, ili dva zamorca suprotnog spola. Mogućnost njihovog razmnožavanja je već od njihove rane dobi, čak i uzastopna odmah nakon prvog poroda. I u tom slučaju više nemate samo dva zamorca, nego vrlo brzo, mnogo, mnogo njih. U nabavu uvijek idite s poznavateljem zamoraca koji će vam znati odrediti spol. Ili još bolje, pogledajte zamorce ponuđene na poklon u oglasnicima. Često su ponuđeni i uz svu potrebnu opremu. Svakako se i pridružite kakvoj grupi na društvenim mrežama gdje ćete i prije nabavke dobiti brojne savjete koji će vam olakšati prilagodbu, a i smanjiti početne investicije.

Investicije kod zamoraca su golemi, prostrani kavez, obavezno sa skrovištima gdje se svaki zamorac može zavući ako ga uhvati anksioznost, pojilica za vodu, kutak za slamu, tanjurić za povrće, podloga od piljevine i slame ili ručnika (ručnik samo ako ste spremni svakodnevno ga mijenjati). Metabolizam zamoraca je jako brz, i kad ih imate minimalan broj tj. dvoje, budite spremni na čišćenje kaveza i podloge barem svaki treći dan. Preskočite dodatke koji su u trgovinama poput koluta za trčanje, a njemu omiljene grickalice s medom i suhim voćem smanjite. Što je fino obično nije zdravo.

Zamorci bez problema mogu ostati bez vas cijeli dan, od vas očekuju samo prehranu i čišćenje, i povremeno podrezivanje noktića. Od zdravstvenih problema najčešći su prerasli zubi, a mogućnost da do toga dođe možete smanjiti ako uvijek ima na dohvat goleme količine slame te pokoju grančicu za grickanje. Vrlo su rijetki veterinari koji imaju iskustva sa zamorcima pa smanjite njihove moguće zdravstvene probleme što više. Nemojte ih previše nositi po rukama da ne dođe do pada, nemojte ih nikad ostavljati bez zaštite kaveza na dohvat manje djece ili drugih kućnih ljubimaca, ako ih puštate da se kreću po vašem domu osigurajte da ne dođe do njihove povrede ili da ih ne nagazite. U slučaju da idete na put možete ih povesti sa sobom, ali to znači i nošenje njihovog golemog kaveza pa je bolje naći im nekog tko će ih privremeno pričuvati. Teško da će vam itko odbiti pričuvati na tjedan, dva ovako nezahtjevne, umiljate sitne čupavce.

Pazite da nisu izloženi propuhu, pretjeranom suncu, drugim vrstama kućnih ljubimaca, buci i uživajte gledajući njihovu igru i slušajući njihovo raznoliko skvičanje i cvrkutanje.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.