Objavljeni rezultati nacionalnih ispita

 Objavljeni rezultati nacionalnih ispita

Izvor: Unsplash

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je rezultate prvih nacionalnih ispita kojeg su pisali svi osmaši, a u osamdeset jednoj osnovnoj školi ispit su pisali i učenici četvrtog razreda. NCVVO je sada objavio skupne rezultate, a 20. ili 21. lipnja će učenici i škole dobiti individualne rezultate u e-Dnevniku i posebnoj CARNET-ovoj aplikaciji.

Rezultati osmaša

Po objavljenim rezultatima vidimo da su osmaši najbolje rezultate ostvarili iz stranih jezika. Iz Engleskog je peticu dobilo trećina osmaša, a druga trećina je dobila četvorku. Iz Njemačkog, kojeg je pisalo gotovo tri tisuće osmaša, peticu je dobila čak trećina.

Ispit iz Hrvatskog jezika je 6% osmaša napisalo za odličan, trećina za vrlo dobar, 22,1% za dovoljan a 2,4% ih nije prošlo. Iz Matematike je najviše dvojki koju je dobilo čak 39,2% osmaša, dok je malo više od 30% osmaša dobilo trojku, peticu je dobilo manje od 5%, a ispit nije prošlo 8,6% osmaša.

Najviše dvojki, čak 60,7% učenici su ostvarili iz Biologije, jedinicu je dobilo 12% osmaša, a peticu samo 0,4% osmaša. Kemiju su napisali ipak nešto bolje jer je bilo upola manje dvojki nego na Biologiji. A uvjerljivo najlošije su napisali Fiziku koju je pao svaki osmi učenik, a 45,9% ih je napisalo ispit za dvojku.

Rezultati četvrtaša

Za razliku od ispita osmaša, ispiti četvrtih razreda se nisu vrednovali ocjenama nego kategorijama, a kategorije su: ispod osnovne razine, osnovna razina, srednja razina i napredna razina. Da bi zadovoljio osnovnu razinu učenik je trebao točno riješiti 20% ispita, dok je za najveću razinu – naprednu trebao točno odgovoriti na 80% pitanja.

Čak 55,5% četvrtaša je bilo na osnovnoj razini znanja, a u naprednu razinu spada 2,9% učenika. Iz Matematike ispod osnovne razine je samo 0,6% četvrtaša, dok u srednju kategoriju spada čak 60,3%, u naprednu spada čak 17,6% četvrtaša. Ispit iz Prirode i društva je 69,2% učenika srednje razine postignuća, ispod osnovne razine 0,7% a napredno je 6,4% učenika.

Nacionalne ispite učenici četvrtog i osmog razreda će pisati i sljedeće školske godine, a NCVVO je već objavio i datume, i najavio da će ispiti biti drugačiji, odnosno poboljšani.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.