UX dizajn – imaginarno zanimanje ili ne?

 UX dizajn – imaginarno zanimanje ili ne?

Foto: Unsplash

Pomalo nespretan naziv ove karijere jer riječ dizajn asocira na pogrešan trag. Za objašnjenje ovog zanimanja, koncentrirajte se na UX – user experience, znači UX dizajner je netko tko oblikuje i kreira korisničko iskustvo.

UX dizajn je proces unaprjeđivanja pristupačnosti i korištenja nekog digitalnog proizvoda, bilo to mobilne aplikacije ili cockpita aviona, s ciljem da se dobije pozitivno korisničko iskustvo. To se postiže istraživanjem, analizom, skiciranjem i testiranjem skice proizvoda i za svaki od ovih procesa angažman UX dizajnera je golem, a ovisno o veličini projekta, i dugotrajan.

U pravilu UX dizajner se ne bavi toliko vizualnim izgledom i dizajnom, to je područje UI (user interface) dizajnera. UX dizajner prikuplja i analizira podatke, donosi zaključke, zagovara i predlaže načine kako poboljšati korisničko iskustvo na svim razinama. Koristi vještine vizualnog storytellinga kako bi širio prikupljene informacije, surađuje s korisnikom, naručiocem i s ostalim članovima svog tima s ciljem izmjene iskustava i podizanje kvalitete finalnog proizvoda. Alati kojima se služi UX dizajner su vrlo raznoliki i kreativni, koriste se razni načini za izradu persone korisnika, organiziraju se intervjui i fokus grupe s predstavnicima korisnika, anketira, a s prikupljenim podatcima skicira se budući proizvod. Skica se opet testira među samim korisnicima, analizira se svaki segment korištenja, traži se sve što je zbunilo korisnika ili ga odvelo na krivi trag, sve što korisniku nije bilo intuitivno i prilagođeno.

Zanimanje UX dizajnera je vrlo odgovorno. Zamislimo situaciju izrade mobilne aplikacije za internet bankarstvo. U slučaju da je UX dizajner podbacio u svojim analizama i dobivena mobilna aplikacija je nepregledna i odbojna za korištenje, naručioc gubi svoje korisnike.

Termin UX nije nov, osmislio ga je Donald Norman ranih 90-tih. On je označio početak ere u kojoj se umjesto fokusiranja na estetiku mora prvenstveno koncentrirati na potrebe korisnika.

UX dizajn je izuzetno raznolika disciplina koja kombinira aspekte poslovanja, psihologije, istraživanja, tehnologije i dizajna radi poboljšanja cjelokupnog iskustva interakcije između kupca i proizvoda. Zanimanje koje ima moć da mijenja doživljaj korisnika i da usmjerava korisnika na određene radnje.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.