Stižu nove ikisice

 Stižu nove ikisice

Izvor: Unsplash

Trenutno je izmjena novog Pravilnika u završnoj fazi a nove iksice bi se trebale uvesti početkom iduće akademske godine. Ako i ti studiraš, ili krećeš studirati, vjerujemo da te ova informacija veseli, kao i nas!

Iksica kao ključ za studentske domove i karta za prijevoz

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora su ujedino i članovi Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi. Pred povjerenstvom su iznijeli niz prijedloga za proširenje funkcionalnosti studentske iskaznice, prema kojima ona više ne bi služila samo kao sredstvo plaćanja u menzama nego bi mogla služiti i kao ključ za studentske domove, karta u prijevozu te europska studentska kartica (mogla bi se koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima kao i za ostvarivanje studentskih pogodnosti tijekom putovanja).

Suradnja sa ZET-om i HŽ-om

HSZ predlaže da iksica zamjeni klasične pretplatne karte u javnom prijevozu, no, na iksicu kao pokaz za tramvaje i autobuse još će se neko vrijeme morati pričekati. Naime, ZET ima puno nižu sigurnosti nego što iksice propisuju pa integracija nije moguća dok ne unaprijede svoj sustav. Ne zato što to netko ne dopušta, nego zato što njihov sigurnosni standard nije na razini. S HŽ-om je, pak, druga priča, oni imaju zavidnu razinu sigurnosti na svojim uređajima i mogli bi se puno lakše integrirati na razini cijele Hrvatske, objasnila je članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a, Matea Vasilj.

 

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.