Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva koji spaja tri države

 Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva koji spaja tri države

Izvor: Unsplash

Parenzana je najpoznatija i najposjećenija biciklističko-pješačka staza u Istri. Također je jedna od najprometnijih MTB biciklističkih ruta u Istri, turistička atrakcija i jedan od prepoznatljivijih brandova Istre.

Remek djelo i prekrasni prizori

Sa svojim vijaduktima, tunelima, mostovima i ostalim sačuvanim objektima predstavlja pravo remek djelo tadašnje arhitekture, a vijugajući očuvanim dijelovima unutrašnje Istre uranja u mir i spokoj netaknute prirode s prekrasnim vidicima na maslinike i vinograde. Parenzana je put koji spaja srednjovjekovne gradiće čiji ljudi ti nude gostoljubivost i dobrodošlicu.

Povijest Parenzane

Parenzana, ili skraćeno TPC (Trieste-Parenzo-Canfanaro) bila je uskotračna pruga dugačka 123,1 km koja je od 1902. do 1935. godine povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča. U današnje bi vrijeme prolazila teritorijem Italije – 13 km, Slovenije – 32 km i Hrvatske – 78 km.

U svega 33 godine prometovanja, značajno je pridonijela gospodarskom napretku tog dijela Istre, prevozeći, uz putnike, vino i maslinovo ulje Bujštine i Motovunštine, sol iz solana Pirana i Sečovlja, istarski kamen, vapno, ugljen i drvo. Iako je relativno kratko prometovala, malena je željeznica ostavila neizbrisiv trag u cijelome kraju.

Parenzana danas

Nekada uskotračna pruga, danas je staza za bicikliste i pješake koja te vodi na put kroz prekrasne udoline, pokraj zelenih brežuljaka i tik do srednjovjekovnih gradića, kroz vinograde i uz maslinike. Njena posebnost se ogleda i u brojnim tunelima i impresivnim vijaduktima – pravim remek djelima ondašnje infrastrukturne arhitekture.

Što se same staze tiče, bitno je istaknuti da je zbog mjestimično grublje podloge, staza  pogodna za MTB bicikle, ali ne i za cestovne i trekking bicikle.

Atrakcije Paranzene

Kao atrakcije Paranzene možemo istaknuti Jamu Baredine, Zvjezdarnicau Višnjan, Eufrazijevu baziliku, maketu lokomotive u Vižinadi, Kažun, okuse Istre i solanu u Sečovlju. Više informacija možeš pronaći na web stranici Paranzene.

Ako voliš biciklizam i/ili šetnju, uživanje u jedinstvenim prizorima koje ti ova staza nudi, i zainteresirale su te atrakcije u blizini Paranzene, ovo je idealan izlet za tebe!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.