Što obavezno moraš nositi na planinarenje

 Što obavezno moraš nositi na planinarenje

Foto: Unsplash

Planinarenje je zabavno, koliko god ponekad bilo teško i naporno. Svaki korak je mali uspjeh, a dolazak do vrha je poseban osjećaj i užitak. Ako dosad nije bilo na tvom rasporedu aktivnosti, provjeri što je važno imati prije nego se upustiš u planinarenje!

Fizička sprema

Da dođeš do vrha, potrebna ti je dobra fizička sprema i kondicija. Mnogi se precijene i izmore prije nego se uspiju vratiti do dna planine, a onda nastaju problemi koji mogu biti čak i opasni po život. Naravno, nije svaki uspon borba za život, ali važno je da tijelo dobro pripremiš, a ne odmah „s kauča na planinu“. Probaj krenuti s lakšim usponima poput Medvednice, Papuka ili Risnjaka.

Osnovne potrebe

Upravo zato što na planinarenju trošiš tijelo, trebat će ti vode. Puno vode. Računaj da moraš uzeti minimalno dvije litre vode da održiš hidraciju. Ovisno o zahtjevnosti i trajanju uspona, možda će ti trebati hrana. Možeš uzeti već gotovu hranu ili sastojke za pripremu. Ono što će ti sigurno dobro doći su energetske pločice i slični, mali obroci, koji će ti dati dovoljno energije da nastaviš dalje.

Foto: Unsplash

Zaštita

Nesreće i ozljede se događaju, zato nije loša ideja uzeti komplet prve pomoći, flastere i lijekove, npr. Lupocet i kreme protiv ugriza. Kreme za kožu i balzami za usnice dobro dođu za čuvanje kože na suhom zraku i vjetru, a važnost spreja protiv komaraca i krpelja mislim da ne moram posebno naglašavati.

Vjerojatno to i inače nosiš sa sobom

Mobitel, novčanik s gotovinom i dokumentima (osobna iskaznica, vozačka dozvola…), prijenosna baterija… Sve to bi ti moglo zatrebati, zato je preporučeno imati uz sebe. Naravno, dobro je imati GPS i kompas neovisno o mobitelu, u slučaju da se isprazni baterija, izgubi signal, mobitel se razbije i slično.

Ako planiraš provesti više dana na planini, trebat će ti šator, vreća za spavanje, higijenski pribor (četkica za zube, dezodorans, ženski higijenski pribor…), rezervna odjeća i puno više hrane i vode.

Međutim, korak po korak, savjetujem ti da se kreneš zaljubljivati u planinarenje prolazeći manje zahtjevne staze i uživajući u prirodi, a onda kreneš velikim koracima ka velikim vrhovima.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.