Drugi svjetski rat je pobijedio… mrtav čovjek?

 Drugi svjetski rat je pobijedio… mrtav čovjek?

Foto: Unsplash

Drugi svjetski rat jedan je od najbolje poznatih i najkrvaviji rat u povijesti čovječanstva. Rat u kojem je više od 56 milijuna ljudi izgubilo život i koji je prikazao sve najgore strane ljudi, također je potaknuo ljude na domišljatost i lude ideje. Upravo je takva ideja bila pomogla pri oslobođenju Europe i kraju rata.

Godine 1943., Hitler je zajedno sa Silama Osovine i dalje kontrolirao većinu Europe, ali kada uzmemo u obzir uključenje Amerikanaca i prodiranje Sovjeta s istoka, izgledi nisu bili previše na njihovoj strani. Nakon Afrike, glavni cilj je bilo oslobođenje Europe, a s vojnicima iz Afrike upravo to se i planiralo. Imali su dvije glavne opcije za iskrcavanje. Prva i glavna je bila Sicilija, a druga je bila Grčka. Naravno, nacisti su znali važnost i poziciju Sicilije, tako da su svoje snage okrenuli prema njoj, ali Saveznici se nisu tako lako predali.

Foto: Unsplash

Tako su došli do ideje za operaciju zvanu Mincemeat, odnosno na hrvatskom: mljeveno meso… Plan koji su smislili bio je jednako zapanjujuć poput naziva. Naime, ideja je bila zavarati Nijemce i uvjeriti ih da će Saveznici napasti Grčku. Prilično jednostavno! Ili nije, jer svaki preočiti blef bi zapravo pogurao Nijemce da ojačaju obranu na Siciliji.

Zato su osmislili plan koji je toliko lud, da je zapravo genijalan! Prvo su morali pronaći tijelo osobe odgovarajuće dobi i spola, koja je nedavno preminula. Srećom po njih, upravo takvo tijelo su pronašli vrlo brzo. Potom su toj osobi morali stvoriti identitet. Tako je nastao bojnik William Martin, koji je sa sobom nosio dokumente s detaljima o invaziji Grčke koji su trebali zavarati nacističke narednike i generale. Naravno, oni imaju oštro oko za detalje pa su se Saveznici morali potruditi do najsitnijih detalja. Od cijele pozadinske priče pa čak do materijala gaća koje je naš bojnik nosio, sve se moralo poklapati i biti razrađeno do najsitnijih detalja.

Foto: Unsplash

Sve je uspješno odrađeno i jedino je preostalo tijelo prenijeti tamo gdje bi ga nacisti trebali pronaći zajedno s dokumentima. Odlučeno je da će tijelo izbaciti u Španjolsku i to na najtiši mogući način – podmornicom. Iz podmornice su izbacili tijelo, koje su morske struje odnijele na obalu, omogućavajući nacistima da ga pronađu u svega par sati. Pravila nalažu da se strogo čuvani dokumenti moraju odmah dostaviti strani koja ih je izgubila. To se dogodilo i u ovom slučaju, ali tek nakon što su ih nacisti pročitali. Detalj koji ih je otkrio je trepavica koju su Britanci postavili između dva papira, a nakon što su dobili dokumente nazad, trepavice nije bilo!

Plan se pokazao uspješnim. Hitler je velik dio svoje vojske okrenuo prema Grčkoj i ostavio Siciliju slabo čuvanom! Nakon toga, okrenuo se s istočne fronte i dopustio Sovjetima da prodru u Europu i na kraju izgubio rat. Ovaj nevjerojatan plan se i danas smatra jednom od najvećih i najuspješnijih varki u povijesti.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.