Opće poznate legende, koje su laž!

 Opće poznate legende, koje su laž!

Foto: Unsplash

Legende i mitovi koje čujemo često znaju biti toliko zanimljive da ih pamtimo cijeli život. Neke su toliko poznate da su ušle i u opću kulturu. Ipak, koliko god neke bile interesantne i pamtljive, nažalost nisu točne. U nastavku je par mitova i „činjenica“ koje su lako moguće obična izmišljotina!

Neron i Rim u plamenu

Peti rimski car Neron ima neslavnu i zloglasnu legendu vezanu uz sebe. Uz to što ga se često naziva ludim carem, Nerona prati legenda da je izazvao veliki požar koji je započeo požar, popeo se na svoju palaču i svirao violinu dok je grad izgarao u plamenu. Iako Neron i nije imao baš najzdravije odluke, požar ipak nije izazvao! Po povjesničarima, Neron je bio u Anziu, gradu 30-ak kilometara od Rima i čim je do njega došla vijest o požaru, uključio se u pomaganje i obnavljanje grada. Čak i detalj s violinom nije točan, jer je prva violina izrađena stoljećima nakon Nerona!

Adam, Eva i jabuka

Svi su vjerojatno čuli priču o Evi i Adamu, koji su pojeli jabuku u središtu Edena, odnosno rajskog vrta. Po Bibliji, oni su izbačeni iz vrta upravo zato što su pojeli zabranjeno voće. Zabranjeno voće se tijekom godina nekako pretvorilo u jabuku i tako je ostalo. Povjesničari se ipak slažu da bi točnija pretpostavka bila da se radi o drvetu smokve, pogotovo jer su Adam i Eva često prikazani „odjeveni“ u smokvin list.

Kineski zid nije vidljiv iz svemira

Kineski zid već desetljećima glasi kao jedina građevina na svijetu vidljiva iz svemira. Glasinu je prvi započeo Richard Halliburton u svojoj Drugoj knjizi čuda. Iako je nebrojeno puta dokazano da se kineski zid ne može vidjeti iz svemira, mit i dalje ostaje.

Sada znaš koji popularni mitovi nisu istini, a ima ih još puno više. Zato uvijek dvaput provjeri prije nego povjeruješ u nešto!

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.