Prva barokna građevina

 Prva barokna građevina

Izvor: Unsplash

Prvom baroknom građevinom smatra se Crkva Blaženog Isusovog imena (Chiesa del Sacro Nome di Gesù Il Gesu), koja se nalazi u Rimu. Glavni je hram isusovaca, a najpoznatija je po jedinstvenom 3D slikanju na stropu. Imala je veliki utjecaj na sakralnu arhitekturu baroknih crkvi u Italiji i ostatku svijeta.

Gradnja Crkve

Crkva se gradila 16 godina, od 1568. do 1584. godine. Kao zanimljivost želimo izdvojiti činjenicu da je poznati umjetnik Michelangelo stvorio početne skice 1554. godine, ali ih je kardinal odbio. Kardinal Alessandro Farnese je osigurao financiranje i izabrao Jacopa Barozzija, poznatijeg kao Vignola da projektira i izgradi crkvu. Ali nezadovoljan fasadom koju je napravio, kardinal se ipak odlučio za projekt Giacoma della Porta.

Obnova crkve nakon što je vraćena Isusovcima

Ukidanjem reda krajem 18. stoljeća izgubljeno je mnogo toga iz crkve. Nakon što je crkva vraćena Isusovcima 1814. godine krenuli su sa uređivanjem, izgradnjom oltara i slično. Iz tog perioda možemo izdvojiti glavni oltar koji je obnovio kipar Antonio Sarti. Oltar je izrađen u obliku trijumfalnog luka od četiri mramorna stupa ugrađenih ispod trokutastog fronta s Kristovim monogramom.

Za kraj, kao najljepši dio crkve želimo izdvojiti kupolasti strop na kojem se nalazi freska „Trijumf Isusov“ Giovannija Battista Gaullija. Ova jedinstvena freska na kojoj se nalaze svetci je napravljena s učinkom trodimenzionalne slike, što joj daje tu posebnost koju svi odmah primijete.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.