Slikar koji si je odrezao uho

 Slikar koji si je odrezao uho

Vincent Van Gogh je jedan od najznačajnijih postimpresionističkih slikara, a osim što je poznat po svojim djelima, poznat je i po tome što si je odrezao uho.

Vincentov život

Vincentu nije bilo lako u životu, nije mu se sviđalo u školi, probao se posvetiti vjeri, probao je raditi različite poslove, ali ništa što je probao nije potrajalo. Kroz život se dosta selio, u iznajmljena studija koja su mu bila namijenjena za crtanje, nazad roditeljima, kod brata, kod ostatka rodbine (npr. stričeva), ali nigdje se dugo nije zadržavao. Većinu života je bio siromašan i uzdržavao ga je brat, Theo.

Zašto si je odrezao uho?

23. prosinca 1888. godine si je odrezao uho, ali o razlogu tog postupka se još uvijek raspravlja. Neki smatraju da je zbog neke žene, neki smatraju da je zbog toga što mu se brat ženio i mislio je da ga neće uzdržavati, neki misle da nema posebnog razloga osim psihičkih problema.

Neko vrijeme je proveo u bolnici za psihičke bolesnike, ali ga to nije zaustavilo u slikanju, čak je slikao više nego inače. I nastavio je slikati sve dok nije počinio samoubojstvo dvije godine kasnije, 1890. godine.

Impresivan broj naslikanih slika

Za života je naslikao više od 2,100 slika, a neke od najpoznatijih su: Zvjezdana noć, Autoportret i Suncokreti. Ako uzmemo u obzir da je umro sa samo 37 godina, činjenica da je toliko slika završio do tada uz sve što mu se događalo u životu je stvarno impresivno. A za objavljivanje njegovih djela nakon njegove smrti je najviše odgovorna bratova žena Jo, koja je osim djela objavila i pisma između Vincenta i Thea.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.