Najviša zgrada na svijetu

 Najviša zgrada na svijetu

Izvor: Unsplash

Burj Khalifa je visoka preko 848 metara što je čini najvišom zgradom na svijetu. Osim rekorda za Najvišu zgradu na svijetu, drži još 6 svjetskih rekorda i to za: Najvišu samostojeću građevinu na svijetu, Najveći broj katova na svijetu, Najviši naseljen kat na svijetu, Najviši vidikovac na svijetu, Dizalo s najvećom udaljenosti putovanja na svijetu i za Najviše servisno dizalo na svijetu.

Najviša zgrada na svijetu izgrađena je za 1325 dana

Ono što možemo izdvojiti kao posebno impresivno je to što je Burj Khalifa izgrađena u samo 1325 dana od početka iskopavanja u siječnju 2004. godine. Kao posebnost iz arhitektonskog djela ističe se središnja jezgra koja izlazi na vrhu i kulminira isklesanim tornjem. Tlocrt u obliku slova Y maksimizira pogled na Arapski zaljev. Gledana sa tla ili iz zraka, Burj Khalifa podsjeća na lukovite kupole koje prevladavaju u islamskoj arhitekturi.

Burj Khalifa je predstavljena kao primjer međunarodne suradnje bez presedana, simboličan svjetionik napretka i amblem novog, dinamičnog i prosperitetnog Bliskog istoka.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.