Arhitektura – zaboravljen Olimpijski sport

 Arhitektura – zaboravljen Olimpijski sport

Izvor: Unsplash

Jedna zanimljivost iz svijeta Olimpijskih igara je, po našem mišljenju, to što je Nacionalni Olimpijski Odbor od 1912. do 1948. godine dodjeljivao medalje u pet kategorija kreativnih umjetnosti, uključujući arhitekturu, slikarstvo, kiparstvo, književnost i glazbu.

Arhitektura povezana sa umjetnošću i sportom

Prvo arhitektonsko natjecanje je održano 1912. godine na Olimpijskim Igrama u Stockholmu. Svi prijavljeni radovi u svim likovnim kategorijama morali povezivati umjetnost i sport. Arhitekti su mogli prijaviti građevinske radove, spekulativne projekte i urbanističke projekte.

Švicarska odnijela prvu zlatnu medalju

Prvu zlatnu medalju u arhitekturi osvojili su Eugène-Edouard Monod i Alphonse Laverriére iz Švicarske za svoj urbanistički projekt – Plan izgradnje modernog stadiona. A zadnju ikad medalju iz arhitekture na Olimpijskim Igrama u Londonu 1948. godine osvojio je Adolf Hoch iz Austrije za Skijašku skakaonicu na Kobenzlu.

Eliminacija kategorije kreativnih umjetnosti

Nakon Olimpijskih Igara u Londonu 1948. godine, Nacionalni Olimpijski Odbor je eliminirao kategoriju kreativnih umjetnosti, zato što su se profesionalci prijavljivali u jako velikom broju, što se protivilo ideji da ovo bude natjecanje za amatere.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.