Hrvatski umjetnik oborio rekord za najskuplje prodano djelo

 Hrvatski umjetnik oborio rekord za najskuplje prodano djelo

Izvor: Unsplash

Hrvatski kipar Nikola Vudreg bio je jedini strani umjetnik koji je sudjelovao na dobrotvornoj aukciji u Poljskoj. Njegovo djelo „Čelična djeva“ je prodano za 712 000€, što je najskuplje prodano djelo na toj aukciji i najveći iznos za koji je hrvatski umjetnik prodao svoje djelo.

Jedini pozvani stranac na aukciji

Na aukciju je Vudreg došao na poziv vlasnika OmenaArt Foundationa i Rafal Brzoska Foundationa i bio je jedini strani umjetnik na aukciji kraj 15 najvećih poljskih umjetnika. Ulaznice za aukciju su se kretale od tri do pet tisuća eura.

Na aukciji su se prikupljala sredstva za školovanje i pomoć djeci u Keniji, Gani, Ukrajini i Poljskoj. Prikupljeno je ukupno 1 380 000€, od čega je više od pola prikupljeno prodajom Vudregove Čelične djeve.

Simbol Čelične djeve

Vudreg je rekao da je Čelična djeva nastala od pet i pol tisuća metalnih šipki od tri centimetra i da predstavlja grčku kazališnu masku i simbolizira uloge u životu. Ovo impresivno umjetničko djelo možemo istaknuti kao veliki uspjeh Vudrega i kao veliku motivaciju za sve umjetnike u Hrvatskoj da vjeruju u svoju umjetnost i ne odustaju od svojih ideja i radova, i da i oni mogu jednog dana oboriti, sada već Vudregov rekord.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.