Ekspedicija će pokušati odrediti koja rijeka je duža: Nil ili Amazona

 Ekspedicija će pokušati odrediti koja rijeka je duža: Nil ili Amazona

Izvor: Unsplash

Međunarodni tim istraživača namjerava u travnju 2024. godine čamcima na sunčevu energiju i pedale krenuti prema izvoru Amazone u peruanskim Andama, a zatim putovati gotovo 7000 kilometara preko Kolumbije i Brazila do ušća rijeke u Atlantski ocean.

Cilj projekta i dokumentarac

Koordinator projekta, brazilski istraživač Yuri Sanada je kao glavni cilj projekta istaknuo izrađivanje karte rijeke i dokumentiranje bioraznolikosti. Istraživači planiraju snimiti i dokumentarni film o svojoj ekspediciji.

Sanada, koji sa suprugom Verom upravlja tvrtkom za produkciju filmova Aventuras, rekao je da je desetak ljudi u prošlosti proputovalo uzduž cijele Amazone, ali nitko s ovakvim namjerama.

Nedoumice oko dužine Amazone

Guinnessova knjiga rekorda titulu za najdužu rijeku dodijelila je rijeci Nil. A Enciklopedija Britannica donosi podatak da je Nil dugačak 6650 kilometara, a Amazona, koju mjere od izvora rijeke Apurimac u Peruu, 6400 kilometara.

S druge strane, američki neuroznanstvenik i istraživač James “Rocky” Contos je 2014. godine ponudio alternativnu teoriju prema kojoj Amazona počinje nešto dalje, kod rijeke Mantaro na sjeveru Perua. Ako se ispostavi da je Contos u pravu, to će značiti da je Amazona 77 kilometara duža nego što su geografi ranije mislili.

Plan ekspedicije

Jedna skupina, koju će voditi Contos će putovati splavima nizvodno Mantarom. Druga skupina će jahati konje uz obale Apurimaca s francuskom istraživačicom Celine Cousteau, unukom legendarnog oceanografa Jacquesa Cousteaua.

Na mjestu gdje se rijeke spajaju, Sanada i dvoje drugih istraživača će započeti najduži dio putovanja u trima posebno izrađenima kanuima s motorima, koji rade na sunčevu energiju i pedale, a opremljeni su senzorom za mjerenje udaljenosti.

Bude li ekspedicija uspješna, moguće je da će biti ponovljena na Nilu. Možemo reći da se svakako veselimo vidjeti rezultate ekspedicije, i nadamo se da ćemo napokon dobiti odgovor, koja je rijeka stvarno veća.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.