Nacionalni ispiti

 Nacionalni ispiti

Foto: Unsplash

Ove školske godine svi osmaši u Hrvatskoj pišu nacionalne ispite. Radi se o standardiziranim vanjskim ispitima i isti su za sve osmaše osnovnoškolce. Ove godine nacionalni ispiti još nisu u sustavu vrednovanja ocjenom, njihovo uvođenje zasad ima samo cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama.

Ispiti se pišu iz osam predmeta u samoj školi, koncipirani su da se događaju svaki drugi školski dan s početkom 13. ožujka 2023. Predviđeno je da svaki od ispita traje do 90 minuta, s time da Hrvatski jezik ima i dodatak eseja.

Provedba nacionalnih ispita vrši se na svih cca 39.500 učenika osmih razreda istovremeno, i samim time radi se o zahtjevnom organizacijskom procesu i velikim troškovima. Zato Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja očekuje od svih osmaša da navedeni proces shvate ozbiljno i odgovorno, pripreme se za ispite, ponove gradivo, ulože dodatni trud, ponašaju se na ispitu po pravilima reda. Iako nacionalni ispiti nisu element koji će im utjecati na upis u željenu srednju školu, opet su izuzetno važna povratna informacija učiteljima, učenicima i roditeljima učenika, transparentni uvid u realno znanje stečeno tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

Popweb Aplication

Moglo bi te zanimati

Close Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja. Kliknite ovdje i saznajte više informacija.